Ustaz Azhar beritahu bahawa umat Islam tak boleh bersih rumah ibadat lain, sekali ini reaksi padu Zakir Naik

Ustaz Azhar beritahu bahawa umat Islam tak boleh bersih rumah ibadat lain, sekali ini reaksi padu Zakir Naik. Pendakwah antarabangsa, Dr. Zakir Naik mempertahankan kenyataan penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus bahawa umat Islam tidak boleh membersihkan rumah ibadat agama lain.

Zakir dalam satu rakaman video berkata, beliau bersetuju sepenuhnya dengan pandangan tersebut kerana perkara itu melibatkan syariah Islam.

“Ustaz Azhar Idrus ketika ditanya (dalam ceramah) adakah umat Islam boleh bersihkan. Beliau berkata perkara itu tidak dibenarkan dalam Islam. Ramai orang mengkritik beliau.

Baca :Kenapa no batch dos pertama dan dos kedua KJ sama? Netizen mula pertikai

“Saya pernah berjumpa dengan beliau sebelum ini. Bagi saya beliau adalah orang yang berilmu dan jawapan itu betul. Saya bersetuju sepenuhnya dengan beliau,” katanya menerusi rakaman video tersebut.

 

Zakir berkata, larangan tersebut bagaimanapun tidak menjadikan umat Islam sebagai musuh penganut agama lain kerana perkara itu adalah kepercayaan bagi umat Islam.

Kalau Tidur Di Hotel Pastikan Lampu Tandas Dibuka, Ini Sebabnya…

Kata beliau, meskipun begitu umat Islam harus membantu dengan memberi sumbangan lain termasuk wang untuk mendapatkan rawatan, membeli perabot dan sebagainya.

Isu berkenaan timbul selepas Ustaz Azhar Idrus menjawab soalan salah seorang peserta ceramahnya baru-baru ini bahawa umat Islam tidak boleh membersihkan rumah ibadat berhala.

 

Sebelum ini tular rakaman video beberapa penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) membersih kuil Hindu di Taman Kelang Utama, Klang, Selangor.

Dalam video itu, sekumpulan budak lelaki India dilihat sibuk membersihkan masjid dengan tangan penuh dengan mop dan baldi.

BACA JUGA : Subhanallah, Gambar Resolusi Tinggi Batu Hajar Aswad Yang Tak Pernah Dilihat Sebelum Ini