Terkini !!! Ini respon Presiden PKR setelah selesai menghadap Agong

Terkini !!! Ini respon Presiden PKR setelah selesai menghadap Agong

Beberapa pemimpin tertinggi parti politik dalam negara dijadual menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah di Istana Negara hari ini.

Ia dijangka berlanjutan selama beberapa hari.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata, isu pembentukan kerajaan baru tidak dibincangkan ketika beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara hari ini.

Presiden PKR itu berkata, beliau merayu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah tidak meneruskan pelaksanaan darurat yang akan diputuskan Agong berdasarkan kuasa baginda di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Tiada isu pembentukan kerajaan baru Malaysia dalam pertemuan di antara Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dengan Anwar Ibrahim pagi ini.

Hal itu dijelaskan presiden PKR berkenaan selepas keluar dari Istana Negara pada jam 11.54 pagi ini.

“Itu soal yang tidak berbangkit sekarang,” katanya menjawab soalan pemberita tentang apakah isu itu ada disebut dalam pertemuannya dengan Agong.

Disoal tentang apakah tujuan Agong memanggil pemimpin-pemimpin parti menghadapnya dalam beberapa hari ini, kata Anwar, hak itu terpulang pada baginda.

“Itu terserah pada tuanku.

“Tapi berdasarkan pengalaman saya tadi, tuanku berlapang dada mendengar semua pandangan,” katanya.

Anwar yang juga pengerusi Pakatan Harapan (PH) menambah dia turut menyediakan laporan dan kajian untuk pertimbangan Agong berhubung beberapa isu berbangkit.

Pemimpin pembangkang lain yang dijangka menghadap Agong petang nanti ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu.

Bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad pula dijangka menghadap Sultan Abdullah esok.

Sementara itu, Bernama memetik Pejabat Ketua Menteri Sarawak sebagai berkata, Agong berkenan menerima mengadap ketua parti komponen GPS melalui sidang video pada 14 Jun.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/09/tak-bincang-isu-kerajaan-baru-dengan-agong-kata-anwar/

COMMENTS