“Saya dah selesaikan masalah jalan berlubang” – Calon PN kena maki lepas buat benda ini

“Saya dah selesaikan masalah jalan berlubang” – Calon PN kena maki lepas buat benda ini. Jalan berlubang dan tidak rata merupakan masalah besar di Malaysia, lebih-lebih lagi apabila terdapat penunggang motosikal yang maut akibat terlanggar jalan berlubang secara tidak sengaja. Malah, baru beberapa hari lalu, seorang pelajar di Johor telah meninggal dunia akibat keadaan yang sama.

Namun, memandangkan berapa lama masa yang diambil oleh pihak berkuasa tempatan untuk membaiki jalan berlubang ini, rakyat sentiasa mengambil keputusan sendiri, daripada mengisi lubang sendiri hinggalah menanam pokok dalam lubang untuk mendapatkan perhatian pihak berkuasa.

Itulah sebabnya mengapa rakyat Malaysia kini mempersendakan calon Perikatan Nasional, kerana usaha hambarnya dalam ‘memperbaiki’ lubang yang ditemuinya. Calon yang dimaksudkan ialah P. Thinagaranabhan bagi Bukit Gelugor (P051), Pulau Pinang.

Melalui laman Facebooknya, Perikatan Nasional – Bukit Gelugor P051 , beliau berkongsi, “Hari ini, kami menemui jalan berlubang dan untuk mengelakkan kemalangan untuk semua orang, kami mengisi apa yang ada di jalan raya.”

Dengan “kami mengisi apa yang ada di jalan raya”, dia telah meletakkan batu besar di dalam lubang dan kemudian meletakkan tayar di atasnya untuk menghalang penunggang motosikal daripada menunggang di atas lubang itu.

"Saya dah selesaikan masalah jalan berlubang" - Calon PN kena maki lepas buat benda ini

“Kuasa teladan! Setiap orang biasa boleh mengubah dunia! Jom ubah Malaysia bersama-sama!”

Walaupun begitu, rakyat Malaysia tidak percaya bahawa tindakannya membuahkan hasil seperti yang difikirkan oleh ahli politik.

Mengambil bahagian komen pada siaran itu, ramai yang menyindir lelaki itu kerana menganggap dia telah melakukan sesuatu yang hebat.

lubang 1

lubang 2

lubang 3

“Abang, nak tarik undi kena keluarkan duit. Batu ini tidak membebankan anda walaupun satu sen tetapi anda mempunyai muka untuk menghantar foto. Anda tidak akan mendapat undi daripada ini tetapi anda akan dipanggang.”

Dalam jawatan berasingan , partinya mempertahankannya daripada tindak balas hebat yang diterimanya.
“Sebagai calon PRU15, beliau merasakan perkara ini bahaya kepada pengguna jalan raya di kawasan itu. Selepas 3 hari, masih tiada tindakan diambil daripada sesiapa. Dan dia sendiri telah bertindak membuat laporan kepada Jabatan Kerja Raya untuk membaiki jalan berlubang itu,”

“Ramai yang mengejek dan memperlekehkan calon P.051 Bukit Gelugor P. Thinagaranabhan. Perkara ini tidak perlu diperdebatkan, dituding jari, perkara ini sepatutnya menjadi tanggungjawab pemimpin terdahulu dan ia juga kelemahan mereka yang menuding jari kepadanya. Beliau sebagai calon kecewa dengan sikap orang ramai yang hanya tahu mengkritik tanpa berfikir ,” tulis mereka.

Lubang berlubang 4

Tetapi jika itu berlaku, bukankah dia sepatutnya sekurang-kurangnya berusaha untuk menampal lubang dengan betul, bukannya mencipta bahaya lain?

Lagipun, kalau anak-anak boleh buat dengan betul , kenapa wakil rakyat kita tak boleh, kan?

Ini benar-benar terasa sama dengan meletakkan pita selofan di atas celah di empangan.

BACA:

Muka Aisyah kena kecam dengan netizen, “macam orang tua, tebalnya make-up”

Suami ambil cabaran letak tembikai nak rasa perempuan mengandung, akui ‘give up’

Pernah selamatkanya, Penguin sanggup berenang ribuan batu setiap tahun jumpa lelaki ini