Public Bank catat peningkatan keuntungan kepada RM1.39 bilion pada suku ketiga 2020

Public Bank catat peningkatan keuntungan kepada RM1.39 bilion pada suku ketiga 2020

Public Bank mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM1.39bil pada suku ketiga yang berakhir pada 30.2020 September, sedikit peningkatan sebanyak 2.2% daripada RM1.36 bilion setahun yang lalu, disokong oleh pendapatan yang lebih tinggi dari pelaburan, pembrokeran saham, pengurusan dana dan perbankan Islam.

Ia melaporkan pada hari Jumaat sementara pendapatannya turun 8.5% kepada RM5.13bil dari RM5.61bil, keuntungan sebelum cukai meningkat 2.3% kepada RM1.80bil dari RM1.76bil setahun yang lalu.

Keuntungan bersihnya meningkat terutamanya disebabkan oleh pendapatan pelaburan yang lebih tinggi sebanyak RM102.9 juta dan juga pendapatan bersih dan komisen yang lebih tinggi sebanyak RM89.1 juta atas pendapatan yang lebih tinggi dari pembrokeran saham dan pengurusan dana.

Public Bank juga mencatatkan pendapatan perbankan Islam yang lebih tinggi sebanyak RM63.6 juta, pendapatan faedah bersih lebih tinggi RM48 juta dan pendapatan operasi lain yang lebih tinggi sebanyak RM25.2 juta.

“Ini sebahagiannya diimbangi oleh peruntukan penurunan nilai pinjaman yang lebih tinggi sebanyak RM285.4 juta untuk menjangkakan kemungkinan kesan pandemi Covid-19,” katanya.

Public Bank mengatakan operasi runcitnya mencatatkan kenaikan 8% dalam keuntungan sebelum cukai sebanyak RM1.01 bilion terutamanya disebabkan oleh pendapatan faedah bersih yang lebih tinggi, yuran yang lebih tinggi dan pendapatan lain, yang sebahagiannya diimbangi oleh peruntukan penurunan nilai pinjaman yang lebih tinggi untuk menjangkakan kemungkinan kesan Covid -19 pandemik.

Bagi perniagaan sewa beli, keuntungan sebelum cukai meningkat 1.4% kepada RM83.9 juta terutamanya disebabkan oleh penurunan elaun pinjaman dan perbelanjaan operasi lain yang lebih rendah, sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah bersih yang lebih rendah.

Kerugian komprehensif lain (bersih) kumpulan untuk suku semasa adalah RM39.7 juta berbanding dengan pendapatan komprehensif lain (bersih) sebanyak RM119.7 juta setahun yang lalu terutamanya disebabkan oleh kerugian terjemahan mata wang asing berhubung operasi asing.

Keuntungan sebelum cukai pinjaman korporatnya turun 76.% kepada RM35.5 juta terutamanya disebabkan oleh peruntukan penurunan nilai pinjaman yang lebih tinggi untuk menjangkakan kesan berpotensi wabak Covid-19, yang sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah bersih yang lebih tinggi.

Operasi pasaran perbendaharaan dan modal melaporkan peningkatan keuntungan sebelum cukai sebanyak 88.4% sebanyak RM146.5 juta terutamanya disebabkan oleh pendapatan faedah bersih yang lebih tinggi dan pendapatan pelaburan yang lebih tinggi.

Bagi perbankan pelaburannya, keuntungan sebelum cukai melonjak 318% kepada RM38.4 juta terutamanya disebabkan oleh pendapatan broker saham yang lebih tinggi disebabkan oleh jumlah perniagaan yang lebih tinggi di pasaran ekuiti.

Public Bank mengatakan perniagaan pengurusan dana melaporkan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM191.2 juta, peningkatan sebanyak 15.8% terutamanya disebabkan oleh kos pengurusan yang lebih tinggi daripada nilai aset bersih purata dana yang lebih tinggi dan yuran yang lebih tinggi untuk penjualan unit kepercayaan yang timbul daripada ekuiti yang lebih tinggi penjualan dicapai.

Ia melaporkan ibu pejabatnya, pusat pembiayaan dan lain-lain mencatatkan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM149.3 juta, meningkat 3.2% terutamanya disebabkan oleh pendapatan pelaburan yang lebih tinggi dan perbelanjaan operasi lain yang lebih rendah, sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah bersih yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, operasi di luar negara melaporkan keuntungan sebelum cukai menurun 28% kepada RM146.5 juta terutamanya disebabkan oleh peruntukan penurunan nilai pinjaman yang lebih tinggi dan pendapatan faedah bersih yang rendah disebabkan oleh margin faedah bersih yang lebih rendah, sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan lain yang lebih tinggi.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/business/business-news/2020/11/27/public-bank-3q-net-profit-higher-at-rm139b

COMMENTS