Pendedahan mengejutkan, bumbung stesen keretapi lama adalah ‘snowproof’, ini sebabnya direka sebegitu

Pendedahan mengejutkan, bumbung stesen keretapi lama adalah ‘snowproof’, ini sebabnya direka sebegitu

Pendedahan mengejutkan, bumbung stesen keretapi lama adalah ‘snowproof’, ini sebabnya direka sebegitu. Berdiri di tengah-tengah bandar sejak 1910 adalah salah satu struktur kolonial tertua di Malaysia — stesen kereta api Kuala Lumpur

Imej dari Hotels.com

Gambar dari klia2

Dengan gerbang besar dan menara berkubah putih ikonik, stesen kereta api lama menyerupai istana India yang mulia

Orang di sebalik reka bentuk stesen itu ialah arkitek kolonial British Arthur Benison Hubback , yang juga bertanggungjawab ke atas 25 bangunan lain di Malaysia, termasuk stesen kereta api Ipoh

Sebelum Menara Berkembar Petronas muncul, stesen KTM lama adalah antara simbol bandar yang paling banyak diambil gambar

Pada tahun 1986, stesen itu mengalami pengubahsuaian yang melampau kerana rakan sejawat moden menggantikan stesen lama.

Bumbungnya, yang dahulunya sebahagiannya terbuka untuk membolehkan asap dari kereta api wap keluar, digantikan dengan kepingan bumbung beralun.

Dewan berhawa dingin dan kaunter maklumat pelancongan turut ditambah, manakala sebahagian besar bahagian luar bangunan telah dibaiki dan dipelihara.

Walau bagaimanapun, di sinilah ia menjadi menarik: bumbung besi stesen kereta api sebenarnya telah dibina untuk menahan salji

Ya, anda membacanya dengan betul. Jika salji turun secara ajaib di negara kita yang panas dan lembap, stesen kereta api itu akan dapat menampung salji yang turun sehingga tiga meter.

Sebab elemen reka bentuk yang aneh ini masuk akal, jika anda melihat sejarah Malaysia

Memandangkan Malaysia (dikenali sebagai Malaya ketika itu) berada di bawah pemerintahan British pada tahun 1911, stesen kereta api itu dibina mengikut spesifikasi kereta api England.

Dan memandangkan stesen kereta api di England ditetapkan mempunyai bumbung besi yang mampu menahan salji, begitu juga dengan kami.

Menurut artikel ini , stesen kereta api sebelum ini hanya mempunyai bumbung jerami pada tahun 1886, iaitu pada masa yang sama laluan kereta api pertama dibina.

Imej dari Sea Rail Malayan Railways

Imej dari Great railway journeys Malaysia

Selama hampir 100 tahun, stesen tersergam indah itu berfungsi sebagai hab kereta api utama di bandar ini sebelum KL Sentral mengambil alih pada tahun 2001.

Ketika itulah ia mula perlahan-lahan kehilangan peranannya yang menonjol sebagai ruang untuk pengangkutan massa.

Walaupun begitu, hab kereta api asal masih digunakan hari ini untuk perkhidmatan KTM Komuter tertentu dan kekal sebagai bahagian ikonik dalam sejarah Malaysia.

Imej daripada Surfing Wild/Trip Advisor

BACA:

Jadi duta lebih masyuk dari berlakon dedah Jalaluddin Hassan

Pemandu terkedu melihat 30 ekor gajah melintas di Terengganu

Luar biasa, murid bawa bekal ke sekolah siap ‘payung’ kawan sekelas petai..