Panas !!! Ini kesannya kepada orang melayu jika darurat diumumkan

Panas !!! Ini kesannya kepada orang melayu jika darurat diumumkan

Saya rasa Raja-raja Melayu akan sukar untuk menyokong pengisytiharan bcos darurat tidak seperti pada tahun 1969, hari ini kita banyak melabur dalam ekonomi terutamanya pasaran saham.

Saya juga merasakan bahawa rakan-rakan saya di Khazanah, KWSP, Tabung Haji dan PNB akan bimbang bahawa ratusan bilion ringgit yang dimiliki oleh GLC ini dalam pelaburan pasaran saham atau syarikat tersenarai mereka.

Bagaimana ini mempengaruhi orang Melayu biasa?

Terdapat kira-kira 15 juta orang Melayu yang telah melabur simpanan mereka dalam dana yang dibuat oleh ASN, ASB. Pencarum KWSP berjumlah 14 juta.

Dana ini banyak melabur di BSKL. Sekiranya pasaran saham runtuh, mereka tidak dapat memberikan dividen yang baik kepada pemegang akaun.

Pada tahun 1969 tidak ada PNB, jadi orang Melayu biasa tidak peduli dengan ekonomi yang runtuh.

Malaysia sekarang berbeza. Sejak 50 tahun kebelakangan ini, sejak awal tahun lapan puluhan, orang Melayu dilaburkan di pasaran saham secara langsung atau tidak langsung melalui ASN, ASB.

Darurat akan mendorong kemajuan di bawah DEB bagi orang Melayu kelas menengah.

Ramai pesara kini bergantung kepada pendapatan dividen ASN, ASB untuk menambah pencen mereka.

Pengusaha juga akan merasakan kesakitannya.

Mereka menggunakan pegangan saham mereka untuk memohon pinjaman bank. Sekiranya saham mereka kehilangan nilainya, bank akan enggan menerimanya sebagai jaminan pinjaman bank.

Tanpa akses pinjaman bank, tidak ada perniagaan yang dapat merancang pengembangan mereka.

Oleh itu, PM, berfikir dengan bersungguh-sungguh sebelum anda mengisytiharkan darurat. Beritahu terus terang kepada Raja-Raja semua kemungkinan implikasi ekonomi dan sosial bukan hanya pada kekayaan mereka sendiri tetapi juga pada simpanan rakyat mereka.

Sumber :

COMMENTS