Muncul kerana filem meletup?, Waris Mat Kilau buka mulut

Muncul kerana filem meletup?, Waris Mat Kilau buka mulut.Hampir memasuki tempoh dua minggu, fenomena filem Mat Kilau terus mencatat sejarah tersendiri dengan meraih kutipan sebanyak RM47 juta setakat semalam.

Namun di sebalik kejayaan filem arahan Syamsul Yusof itu, terdapat sisi berbeza yang menarik perhatian ramai apabila waris pahlawan tersebut mengadakan majlis pertemuan antara mereka.

Bukan sekadar ‘makan-makan’, waris pahlawan itu turut menempah satu dewan panggung wayang bagi menonton perjuangan Mat Kilau dalam mempertahankan tanah air daripada ancaman penjajah.

Seorang pengguna aplikasi TikTok, @thenazfamily memuat naik satu video memaparkan pertemuan penuh bermakna itu selain menjelaskan serba sedikit tentang susur galur mereka yang hadir ke pawagam berkenaan.

“Bila waris Mat Kilau tempah satu dewan sekali pakej air dan popcorn tengok Mat Kilau. Sepanjang babak dalam filem, semua bersorak tepuk tangan.
“Mereka semua ni keturunan isteri pertama Mat Kilau iaitu Yang Chik seperti dalam filem. Mat Kilau dan Yang Chik ada satu-satunya anak perempuan iaitu Khatijah dan inilah waris-warisnya.
“Banyak kisah-kisah pasal Mat Kilau yang boleh diceritakan, kisah yang hanya dikongsi dengan keluarga dan tiada diceritakan dalam filem Mat Kilau ni. Kalau ada rezeki nanti, boleh kongsi bersama semua,” tulisnya.

Muncul kerana filem meletup?, Waris Mat Kilau buka mulut

Rakaman berdurasi seminit itu memperlihatkan kegembiraan pada wajah masing-masing yang pasti berasa bangga apabila memiliki darah keturunan pahlawan sambil bergambar kenang-kenangan.

Video tersebut menerima 172,000 tontonan dan 522 komen netizen yang rata-rata tumpang teruja melihat waris Mat Kilau berkumpul sekali gus dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain.

Bagaimanapun, terdapat juga individu mempersoalkan ‘kemunculan’ semua waris ketika ini yang kononnya sekadar mahu meraih populariti disebabkan kehebatan filem tersebut.

Tidak berdiam diri, @thenazfamily menegaskan bahawa mereka sama sekali tiada niat mahukan perhatian atau menumpang nama sebaliknya sekadar memberi sokongan terhadap karya epik yang dihasilkan.

Cerita meletup baru semua nak mengaku waris?

“Bukan nak ambil kredit. Nak bagi tahu yang waris Mat Kilau ada je yang sokong filem ini. Semua suka gila tengok cerita pasal nenek moyang depa,” katanya.
Selain Datuk Adi Putra yang membawa watak Mat Kilau, filem menelan kos perbelanjaan itu turut menampilkan pelakon hebat lain antaranya Beto Kusyairy, Fattah Amin, Johan Asari dan ramai lagi.

@thenazfamily Semua happy gila dengan watak2 dalam filem Mat Kilau. Habis je cerita, non stop bercerita pasal kisah Mat Kilau. Antara cerita yang diceritakan Bagaimana diorang semua tak percaya bila mula2 Mat Kilau perkenalkan diri pada tahun 1969 sampai Mat Kilau terpaksa tunjuk badan dia memang berlubang kesan kena tembak dengan Peluru Emas. Kerana hanya peluru Emas boleh menembusi kekebalan Mat Kilau #MatKilau #filemmelayu #filemmatkilau #fyp ♬ Mentera Semerah Padi – M. Nasir

BACA:

Simpanan emas bernilai RM52.8 trilion ditemui di Uganda

Tiada dana disediakan walau terpilih wakili negara, luah Diana Danielle

Rahsia para ayah rajin hantar anak terbongkar, ibu-ibu minta cikgu ini dipecat