Memang sah Pengerusi BN hantar surat sokong Anwar

Memang sah Pengerusi BN hantar surat sokong Anwar

Memang sah Pengerusi BN hantar surat sokong Anwar. Pengerusi Barisan Nasional (BN), Ahmad Zahid Hamidi menghantar surat kepada Istana Negara memaklumkan semua 30 Ahli Parlimen gabungan itu menyokong Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri, kata Presiden MIC, SA Vigneswaran.

Vigneswaran dipetik Malaysiakini sebagai berkata, Zahid “mengaku” menghantar surat itu kepada Istana Negara selepas 10 Ahli Parlimen BN menarik balik sokongan mereka terhadap Pengerusi Perikatan Nasional, Muhyiddin Yassin dan selepas BN memutuskan untuk kekal sebagai pembangkang.

Presiden MIC SA Vigneswaran mengesahkan Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi telah menghantar surat kepada Istana Negara menyatakan sokongan ahli parlimen BN kepada Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

“Beliau (Zahid) mengaku menghantar surat itu selepas 10 ahli parlimen BN menarik balik sokongan mereka kepada (Pengerusi Perikatan Nasional) Muhyiddin (Yassin) dan BN membuat keputusan untuk kekal berkecuali,”

Terdahulu, unit komunikasi BN menafikan surat yang telah tersebar itu.

Memang sah Pengerusi BN hantar surat sokong Anwar

Hanya 28 yang menandatangani akujanji itu sebelum pilihan raya umum (PRU) untuk memberi mandat kepada Zahid mengadakan perbincangan membentuk kerjasama dengan gabungan lain.

Dua yang tidak menandatangani akujanji itu ialah Timbalan Presiden Mohamad Hasan dan Ahli Parlimen Sembrong Hishammuddin Hussein.

Menurut sumber PH, termasuk 28 ahli parlimen, gabungan itu mempunyai 116 kerusi, yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Sementara itu, sumber BN mendakwa surat itu telah menyebabkan ketegangan mesyuarat majlis tertinggi gabungan itu malam tadi dan terdapat percubaan untuk memecat Zahid sebagai pengerusi.

Bagaimanapun, ia dihalang apabila ahli parlimen Umno yang menunggu di luar memasuki bilik mesyuarat.

Bagaimanapun, Vigneswaran enggan mengulas mengenai perkara ini.

mesyuarat itu juga membincangkan tawaran PH kepada BN jika mereka menyokong Anwar sebagai perdana menteri.

“Antara tawaran itu ialah jawatan timbalan perdana menteri dan portfolio kanan kabinet lain, termasuk Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Pengangkutan,” tambah mereka.

Ketika laporan ini ditulis, pemimpin BN sedang bertemu dengan Muhyiddin di Hotel St Regis di Kuala Lumpur sebelum membuat keputusan.

Semalam, Muhyiddin menolak saranan Agong agar PN dan PH membentuk kerajaan perpaduan.

Awal hari ini, Zahid mendedahkan bahawa Seri Paduka telah meminta BN menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan semasa menghadap beberapa wakil gabungan itu di Istana Negara.

BN, yang mengalami kemerosotan pilihan raya terbesar dalam tempoh enam dekad lalu, kini menjadi penentu kerana PH yang mempunyai 82 kerusi, dan PN yang mempunyai 73 kerusi, memerlukan sokongan ahli parlimen BN untuk mencapai jumlah majoriti mudah yang diperlukan iaitu 112 kerusi.

BACA:

Siapa gadis cantik di belakang Tok Ram? Netizen mula berteka-teki

Nad Zainal masuk ICU, ini rupanya yang berlaku

Puteri Sarah mahu bertanding dalam PRU16