Majikan perlu bayar gaji pekerja walaupun tak boleh beroperasi waktu PKP, kata Kementerian

Majikan perlu bayar gaji pekerja walaupun tak boleh beroperasi waktu PKP, kata Kementerian

Majikan mesti tetap membayar gaji pekerja dan tidak boleh memaksa mereka untuk pergi tanpa cuti atau cuti tahunan dalam tempoh penutupan, kata Kementerian Sumber Manusia.

Dalam dokumen yang sering diajukan di Twitter hari ini, kementerian mengatakan bahawa majikan mesti memberikan gaji semasa penutupan seperti yang dipersetujui dalam kontrak perkhidmatan mereka antara pekerja dan majikan.

Ini juga berlaku untuk pekerja yang tidak berada dalam skop Akta Pekerjaan 1955, dan bab 67 Ordinan Buruh di Sabah, atau bab 76 Ordinan Buruh di Sarawak.

Akta Pekerjaan 1955 merangkumi semua pekerja yang menerima gaji tidak melebihi RM2,000 sebulan dan pekerja manual tanpa had upah. Perbuatan itu juga meliputi warga asing yang mendapat perlindungan yang sama.

Arahan mengenai gaji berlaku untuk mereka yang dilindungi dalam akta dan mereka yang tidak.

Kementerian menambah bahawa pekerja tidak boleh dipaksa untuk mengambil cuti tahunan atau cuti tanpa gaji sepanjang lokap.

“Ini tidak dibenarkan kerana arahan telah dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).”

TERKINI: SOALAN LAZIM (FAQ) MENGENAI PEKERJAAN SEMASA PERINTAH PENUTUPAN PENUH SEKTOR SOSIAL DAN EKONOMI (JUMLAH LOCKDOWN) KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA

Kemaskini: 8 JUN 2021 pic.twitter.com/jzsyp3W32n- Kem. Sumber Manusia (@myksm) 8 Jun 2021
Kementerian mengatakan pekerja dibenarkan untuk bekerja dari rumah untuk peranan yang “sesuai dengan persetujuan majikan berdasarkan kemampuan yang ditentukan oleh pemerintah dari semasa ke semasa”.

Image

Image


Ia menambah bahawa walaupun gaji umumnya harus dibayar, elaun tertakluk pada kelayakan di bawah kontrak perkhidmatan pekerjaan.

Kementerian mengatakan mereka yang dikehendaki hadir di pejabat untuk menguruskan pembayaran gaji boleh melakukannya dengan kebenaran yang diperoleh daripada polis dengan surat kelulusan dari majikan.

Polis juga akan mengeluarkan surat kebenaran sekali sahaja yang berlangsung selama dua hingga tiga hari, katanya.

Pihak kementerian mengusahakan bahawa mereka akan melakukan kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 sekiranya mereka gagal mematuhi arahan yang ditetapkan oleh pemerintah.

Ia mengatakan tindakan yang harus diambil oleh majikan sepanjang penutupan penuh antara 1 Jun dan 13 Jun termasuk memastikan jumlah pekerja di tempat kerja tidak melebihi kapasiti maksimum yang ditetapkan, memastikan had pergerakan pekerja yang terlibat, dan mencatat kehadiran dengan Aplikasi MySejahtera, serta melakukan pemeriksaan suhu setiap hari.

Majikan juga diminta untuk menyediakan pembersih tangan dan melakukan kerja pembersihan jika diperlukan, selain dari mengikuti panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Kementerian Sumber Manusia mengatakan pekerja juga diharuskan memakai topeng setiap saat, dan mematuhi arahan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/30335/no-skipping-staff-salaries-during-mco-employers-told

COMMENTS