KKM sahkan lulus vaksin jenis baharu sebagai dos penggalak

KKM sahkan lulus vaksin jenis baharu sebagai dos penggalak.Kementerian kesihatan (KKM) meluluskan penggunaan vaksin COVID-19 Convidecia CanSino Bio (CanSino) untuk digunakan sebagai dos penggalak heterologus (pemvaksinan secara campuran).

KKM dalam satu kenyataan di laman sesawangnya memaklumkan permohonan untuk dos penggalak jenis CanSino akan dibuka di MySejahtera tidak lama lagi.

Dalam kenyataan sama, KKM menyatakan mereka yang mengambil vaksin primer Sinovac atau Cansino Bio sesuai untuk mengambil vaksin ini sebagai dos penggalak.

“Manakala tempoh layak untuk pengambilan dos ini selepas dos primer adalah sekurang-kurangnya tiga bulan,” kata kenyataan itu.

 

Sementara itu, Timbalan Pengarah Urusan Kumpulan Solution Group Bhd (SGB) Dr Mohd Nazlee Kamal berkata kelulusan KKM itu memberi rakyat Malaysia lebih banyak pilihan vaksin untuk suntikan dos penggalak.

Anak syarikat milik penuhnya, Solution Biologics Sdn Bhd, merupakan rakan kongsi pembuatan Asean bagi vaksin Convidecia oleh CanSino Biologics Inc.

Nazlee berkata kelulusan itu juga bermakna Convidecia kini membantu usaha kerajaan untuk pemberian dos penggalak dalam memerangi varian Omicron terutamanya kumpulan berisiko.

“Penggunaan dos penggalak daripada vaksin berbeza dengan vaksin yang diberikan sebelum ini juga lebih berkesan dengan tindak balas imun lebih tinggi berbanding menggunakan vaksin sama untuk suntikan dos penggalak,” katanya

Tonton JUGA :

BACA LAgi :

Cara mohon bantuan lesen memandu FREE untuk B40

MySejahtera caj RM10 untuk sijil vaksinasi?

Liza Hanim lahir rasa syukur, “rasa macam mimpi dah..”