Islam terancam, mereka semakin berani mencemar nama Islam

Islam terancam, mereka semakin berani mencemar nama Islam. Sebelum ini, tular video di TikTok mengenai satu acara yang memaparkan aksi penonton melompat dan menari ketika persembahan muzik dianjurkan.

Acara keramaian itu mengundang rasa kurang senang orang ramai, khususnya penduduk beragama Islam memandangkan ia diadakan tidak jauh dari Masjid Zahir.

Nama negeri tercalar

Memetik laporan Harian Metro, kerajaan negeri berasa kesal dengan penganjuran konsert hiburan di dataran berhadapan Masjid Zahir.

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan dan Sumber Manusia negeri, Datuk Najmi Ahmad berkata, aktiviti itu mendapat kebenaran pihak berkaitan, namun dilihat kurang sopan sekali gus menjejaskan nama baik Kedah di bawah pimpinan PAS.

Islam terancam, mereka semakin berani mencemar nama Islam

Program bermula pagi dengan aktiviti yang disusun oleh penganjur ketika itu semua nampak okay… ada jualan dan sebagainya, tapi di penghujung program ada konsert pula.

Pengisian yang macam itu amat-amat tidak wajar dan mencemarkan nama baik kita. (Negeri) kita tercalar dengan acara begini.

Konsert (hiburan) tidak layak dibuat di dataran itu kerana ia di depan masjid dan belakangnya pula adalah pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK). Saya merakamkan kekesalan dengan apa yang berlaku.

Najmi turut menegaskan pihak berkuasa supaya lebih berhati-hati dalam memberi kelulusan terhadap sebarang acara dan memantau program yang dianjurkan.

Dataran itu sepatutnya dianjurkan dengan program bermanfaat dan pengisian yang baik dan bersesuaian, bukan dengan persembahan muzik atau konsert.

Penganjur akan dipanggil

Sementara itu, Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Zaid Ahmad berkata, Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) tidak mengeluarkan lesen untuk penganjuran konsert itu, malah lesen hiburan terletak di bawah bidang kuasa Pejabat Daerah Kota Setar.

Bagaimanapun, pihak saya akan menjalankan siasatan lanjut berhubung perkara ini termasuk memanggil penganjur untuk mendapatkan penjelasan.

@matdutt85 #allahuakbar #masjidzahir #fyp #islamic_video #foryoupage #fypシ #viralvideo ♬ original sound – Firdaus85

BACA:

”Aku hilang sabar dengan dia”, Ini yang Zamarul Hisham buat…

Pekerja Indonesia dan Bangladesh lebih setia dan rajin berbanding pekerja tempatan

Ini kisah perisik Malaysia bekerja dengan adik bekas Presiden Amerika