Ikan raksasa kuno ini pernah ditemui di Sungai Kedah, makan monyet dan digeruni piranha

Ikan raksasa kuno ini pernah ditemui di Sungai Kedah, makan monyet dan digeruni piranha. Kebiasaannya, ikan air tawar mempunyai saiz yang kecil. Namun demikian, di Sungai Amazon, terdapat seekor ikan seperti raksasa bernama ikan arapaima atau nama saintifiknya Arapaima Gigas. Di Brazil pula, ikan ini dikenali sebagai Piracucu.

Dengan berat daripada 100kg hingga 200kg, ikan ini juga merupakan pemangsa bagi ikan-ikan lain di lembah sungai. Malah, burung-burung kecil di permukaan air juga menjadi mangsanya.

Ikan ini bukan sahaja terkenal kerana saiznya yang besar seperti raksasa malah bentuk badannya unik dan istimewa.

Arapaima mempunyai kulit badan yang keras, panjang sehingga dua meter, serta permukaan kulit berkilauan seperti logam. Umur Arapaima boleh mencecah hingga 20 tahun.

Ikan raksasa kuno ini pernah ditemui di Sungai Kedah, makan monyet dan digeruni piranha

Oleh itu, tidak hairanlah ikan ini ditakuti ikan lain termasuklah piranha. Kalau digigit, entahkan gigi ikan piranha pula yang tertanggal.

Sisiknya sangat keras. Hasil kajian mendapati, terdapat mineral kalsium dan kolagen yang menguatkan permukaan badan ikan ini.

Insangnya juga besar dan memerlukan udara untuk bernafas setiap lima hingga 10 minit. Jika anda berada di Sungai Amazon, anda boleh melihat ini kadang-kala berada di permukaan air untuk bernafas.

Ikan ini telah pun hidup sejak 250 tahun lalu iaitu semenjak zaman purba. Namun demikian, ikan yang dilabel haiwan dilindungi ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan kerana aktiviti pemburuan untuk daging dan pameran eksotik.

Meskipun berasal dari sungai Amazon, ikan Arapaima ini juga pernah ditemui orang di Kuala Ketil, Kedah. Namun, ikan ini kemudiannya ditangkap dan dipindahkan kerana tidak sesuai dengan ekosistem di sungai-sungai di Malaysia.

BACA:

Dah jadi isteri Dai Syed ni tudung pulak makin singkat, netizen pelik dengan Hana Ismail

Kes Covid-19 melonjak, warga China berebut keluar melancong.. Malaysia antara destinasi