“Guna KWSP khas labur saham lepas tu terus muflis”, lelaki kongsi cerita

“Guna KWSP khas labur saham lepas tu terus muflis”, lelaki kongsi cerita. Saya stress dipindahkan ke jabatan lain secara tiba2, saya minta ‘cuti tipu’ dua bulan.

Bermula dengan cuti tak berkat ni la, saya terperangkap dengan langkah neraka. Sekarang macam mana saya nak kahwin ni, duit hantaran RM8000 nak beri mas kahwin RM2024. Saya tiada satu sen pun.

Assalamualaikum sahabat – sahabat semua, saya Kadok bukan nama sebenar dan berasal dari Cheras, KL dan bekerja sebagai kakitangan kerajaan di KL, berumur 30 tahun. Buat Masa ni saya masih duduk dengan family.

Ceritanya bermula pada bulan Mac 2019, di mana dahulunya hidup saya nak kata senang tidak la. Cukup – cukup makan, saya berkhidmat di swasta dari 2014 hingga januari 2019 di sebuah company logistic di mana pendapatan saya agak lumayan, sekitar 4.5 to 5k sebulan.

Jadi selama saya berkhidmat di situ saya happy. Sesudah 2 tahun berkhidmat ibu soya mula bertanya duit gaji selalu buat apa. Jujur saya cakap, saya sangat la boros suka belanja kawan – kawan, anak – anak buah (saya ni memang agak family man dan suka budak — budak).

Di situla ibu saya cuba meracuni dan bertanya tidak ingin beli aset ke rumah atau kereta. Sebab hidup saya sebelum ni dengan motor yang arwah ayah punya. jadi di sini la bermula kisah hitam saya. Saya pun ikut apa kata ibu saya, tapi yang silap saya membeli kereta bukan beli rumah dalam tempoh 9 tahun dengan bayaran bulanan RM800 pada hujung 2016.

Dalam pada itu ibu saya tidak suka saya bekerja di company swasta ini kerana pergaulan yang bebas dan company ini juga tidak pernah ambil peduli tentang pakaian waktu bekerja. jadi saya selalu juga la berselur pendek pergi bekerja dan memakai tshirt company.

Lagi ibu saya tidak berkenan, sebab dia ustazah. Selepas itu nak dijadikan cerita saya lulus jawab exam SPA pada 2018.

Kemudian pula surat sampai di rumah untuk panggilan temuduga pada Oktober 2018. Alhamdulillah dapat email dan surat tawaran bekerja di sektor kerajaan dengan jawatan FT19 sahaja Awal januari 2019.

Jadi di sini Ia bermula detik hitam hidup saya, walaupun saya dah berfikir banyak kali (setiap malam) sama ado perlu ke saya terima tawaran. Soal gaji memang masalah untuk saya. Dengan kereta RM800 sebulan nak terima atau menolok itu saja bermain dalam fikiran saya,

Boleh ke saya survive. Tapi sebab itu la demi nak bahagiakan seorang ibu dan memuaskan hati beliau yang inginkan saya bekerja di sektor kerajaan macam abang sulung saya. Saya terpaksa akur walaupun telah berfikir panjang dan terima segala nasihat dari pelbagai kawan.

Kemudian bermula la kegelapan hidup saya dengan gaji yang bermula dengan RM1377 + elaun tetap RM765. Saudara bayangkan dari gaji sebesar 4.8k nak menghadapi kerja baharu dengan gaji RM2147 beium tolak epf so berbaki la gaji saya tiap bulan RM273 tapi saya gagahkan sebab dah terima tawaran.

Untuk makluman saya sudah tidak mempunyai ayah pada tahun 2015, Selepas 2 bulan, dapat berita gembira saya berjaya lepas dari tapisan permohonan rumah WIP. Sebelum saya berhenti di company swasta ini saya ada apply rumah WIP mampu milik berharga 198k sekitar bulan Januari 2019 dan bulanan RM874 yang kena bayar kini tambah lagi hutang.

Sempot dah nak civm tanah saja rasa! Ibu saya sekalli lagi paksa amik saja rumah tu sebab murah. Walaupun loan saya memang tidak lepas sebab waktu ni dah masuk kerajaan (gaji beza tak sama macam saya mohon semasa kerja di swasta)

So, ibu saya paksa kakak saya jadi join loan name untuk tolong adik dia. Memang nyawa — nyawa ikan nak survive setiap bulan gaji RM2147 tolak kereta RM800 rumah RM874, EPF lagi sebab belum sah perkhidmatan (3 tahun) tinggal la RM273 wei!

Memang catu la! Pergi kerja naik motor saja (kereta buat showroom dekat rumah bagi kucing calarkan). Nak dijadikan cerita saya berjaya survive selama setahun sehinggalah Mac tahun 2020. Masa ni saya dah mengenali seorang wanita dan dah bertekad untuk tamatkan zaman bujang saya pada 2021.

Saya jenis yang tidak sebulu dengan penyelia di ofis saya, Memang selalu bertekak sebab benda yang tak betul dia mahu saya buat. Di sini lah bermula segalanya — galanya, saya ditukarkan unit ke sesuatu unit oleh Ketua Cawangan saya tanpa Perbincangan saya.

Dengan serta merta, notis 3 / 4 hari sahaja. Nak pengsan dibuatnya sebab tiada angin tiada ribut nak nak saya dah selesa dengan kawan dan kerja. Hidup saya amat murung tertekan la juga. Mampukah saya bermula semula di unit yang baru walaupun saya baru saja berkhidmat satu tahun.

Ramai juga rakan ~ rakan cuba bantu untuk ke tengahkan isu kepada Pengarah dan Timbalan Pengarah untuk fight tetapi saya tidak mahu berlawan. Saya akur dengan keputusan. Ini tambahan, saya juga aktf la bersukan badminton dan pernah mengalami ACL dan Meniscus Tear dilutut belah kanan.

Jadi di sini saya ambil kesempatan untuk cuti 2 bulan dengan memberi alasan lutut saya sakit semula , untuk nak bertenang la konon. Jadi saya hubungi doktor yang pernah merawat saya untuk bantu dapatkan cuti sakit itu. Then dia pun cadangkan buat injection PRP.

Jadi bermula cuti 2 bulan yang tidak berkat ni. Sebab saya tertekan dengan hidup dengan bebon hutang dan kesempitan kewangan, Tambah pula hal kerja tetiba kena tendang pergi unit lain. Di sini la bermula langkah neraka yang tak sepatutnya saya ceburi.

Saya melihat ikian di Facebook ni, di Youtube. Dia macam saham bitcoin tu la. Mula – mula memang tak layan tapi berkali — kali keluar konon jalan penyelesaian. Saya bermodalkan duit !-Sinar 5k yang saya apply tu sebab ingin berkahwin pada tahun ini. ,

Pada awalnya ianya nampak menarik dan tapi saya jadi rakus tamak walaupun saya sudah berjaya mengaut keuntungan lebih kurang RM33k Walaupon baru 2 minggu berjinak. so dah untung besar jadi tamak la sekali kena game daaa.

Dari modalkan 5k saya tambah ke 25k (yang dapat dari saham yang untung Ia kononnya masa 2 minggu awal tu). Selama 2 bulan saya bercuti saya bermain saham sahaja. Memang tamak dan rakus. Sehinggakan kesemua saham saya rugi dan saya amat terkesan dan mahu jatuh muflis bankrup.

Saya amik jalan pintas dengan membuat pinjaman dengan bank (Coop Bank Pertama). Sebab payslip Saya masih cantik jadi lepas walaupun ada kereta dan rumah. Sebab rumah join loan dengan Kakak saya. Dapat la pinjaman dari CBP 20k sebulan RM240 selama 10 tahun.

Dan kembali bersaham lagi yang saya join itu sampai habis duit pinjaman dalam 18k. Lagi saya bertambah kusut. Bulan 5 (2020) family ajak pergi merisik dan bertunang dah beli cincin semua planning bulan 5 2021 tapi tertangguh di sebabkan Covid-19.

Selesai tunang itu saya tidak duduk diam. Saya apply lagi nak buat pinjaman – pinjaman sebab inginkan jalan mudah sedangkan kerugian asal saya hanya 5k, now dah bertambah 23k (18k pinjaman CBP).Tapi saya berjaya lawan nafsu dan saya bertenang seketika dan berjaya tinggalkan saham kurafat yahudi ni sehinggakan Feb 2021.

Memang asal hidup saja la mencatu dari hidup boros dulu terus tak pernah beli apa-apa! Masa ni teramatiah kusut sebab tarikh perkahwinan bulan 5 2021. Duit simpanan memang tiada la. Cukup — cukup makan dengan berbaki RM274 setiap bulan nak simpan macam mana.

"Guna KWSP khas labur saham lepas tu terus muflis", lelaki kongsi cerita

Then gagah lagi nak buat pinjaman walaupun agak susah. Apply punya apply RHB Bank tawarkan dir boleh lulus sebab dah ada kenaikan gaji setahun (RM100 saja pun kenaikan). Rhb semak — semak lulus RM14k (bulanan RM152 10tahun) tambah lagi satu hutang.

Planning asal duit ni nak buat kahwin tapi itu la iman manusia ni sentiasa diuji. Terjebak lagi konon nak dapatkan untung saham sikit, tetapi diuji lagi sekali melingkup lagi. Hidup sekarang memang dah tak tentu arah. Bakal isteri saya baik dan dia boleh terima dan support saya diawal 2 / 3 tahun selepas kahwin sebab saya cakap memang agak susah sebab faktor kewangan saya.

Awal – awal saya dah warning hidup susah sebab nak habiskan hutang kereta lagi 3 tahwn lebih (So dia okay sahaja). Kami tak pernah la bergaduh. setakat merajuk – merajuk tu biasa la orang perempuan kan. Masalah saya disini hanya bakal isteri tahu faktor kewangan saya (kereta dan rumah) (itupun dia tidak tahu saya terjebak dengan saham jahanam ni dan mempunyai pinjaman peribadi selama 10 tahun).

Dan tiada seorang ahli keluarga saya mahupun ibu saya tahu betapa bebannya hidup dengan apa yang saya hadapi ini. ibu saya pula dah berkobar – kobar nak menantu lagi sebab saya ada 7 beradik yang berkahwin baru dua. Last kahwin pun abang masa tahun 2010.

jadi dah 11 tahun family kami tiada majlis perkahwinan. Walaupun kakak saya yang berumur 2 tahun lebih tua masih belum ada jodoh. jadi saya mohon yang membaca berilah nasihat atau langkah macam mana saya nak berkahwin, atau saya perlu tunda.

Saya buntu sangat. Duit hantaran RM8000 nak beri mas kahwin RM2024, Saya tiada satu sen pun. Nak tunggu i-Citra sebulan seribu lepas mas kahwin sahaja sampal september. Majlis tunda akibat pandemik. Sepatutnya Mei 2021, tapi kedua family setuju untuk tunda.

Sebab saya rasa dayus saya risau tak mampu nak Jaga dia maklum la gaji bulanan saya lepas tolak itu ini RM100 lebih sahaja ada hutang kawan pun saya tak bayar lagli, saya simpati nasib bakal isteri saya dapat lelaki macam saya.

Perlu ke saya teruskan majlis ini untuk menjaga hati manusia walaupun diri sendiri tersepit atau berterus-terang dengan family yang saya tiada simpanan untuk meneruskan majlis untuk memberi hantaran dan

mas kahwin apataiah fagi nafkah untuk bakal isteri.

Di sini walaupun kenduri tidak boleh buat tapi mereka dah berbincang duit hantaran perlu diteruskan seperti yang dibincangkan masa majlis pertunangan (family saya pun setuju sebab takut akan perkara berbangkit akan datang).

jadi apa perlu saya buat Saya nak mohon pertolongan at adik beradik saya malu, sebab saya kenal adik beradik saya. Saya hanya rapat dengan kakak saja (yang tolong saya join loan rumah nama dia) itu pun saya dah rasa berhutang sangat dengan dia.

Yang lain berkira tu tak perlu kata hidup memang sentiasa berkira malah makanan dan kedekut jadi saya pun tak nak susahkan mereka dengan masalah saya. Kakak yang saya rapat pula baru bercerai (anak 5). jadi saya tidak mahu susahkan dia sebab dia pun dah terbeban.

Saya dengan rendah diri memohon dan bantu saya apa perlu saya buat, Nak ditinggalkan sayang, bertahun berkenalan dengan orang tapi hanya ini saja yang sesuai dan boleh terima saya! Saya dah solat dan sering memohon doa minta petunjuk tapi masih tiada jawapan lagi.

Saya sangat buntu, tertekan, murung, Apa yang perlu saya lakukan wahai sahabat sahabat yang membaca kisah saya ini. Mohon bantu saya langkah yang perlu di ambil, inshaAllah saya harap ada idea dari sahabat sahabat yang boleh saya rujuk dan ikhtiar! .

Apa yang terjadi ke atas diri saya ni pun boleh dijadikan iktibar kepada yang lain jangan la tersilap langkah dan ingin ambil jalan mudah. Terima kasih kerana sudi membaca perjalanan hidup saya!

Assalamualaikum #Staysafeyekorang ~ Kadok (Bukan nama sebenar).

BACA:

Seriusla..doktor temui ‘earphone’ dalam pundi kencing lelaki

Dakwaan guna buruh kasar, Ferrero Rocher nak boikot minyak sawit daripada Sime Darby

Kluster Mahkamah akhirnya dinobat PM baharu Pakistan