Guna 3 bahan ini sahaja untuk buat perangkap lipas yang sempoi

Guna 3 bahan ini sahaja untuk buat perangkap lipas yang sempoi. Lipas adalah antara serangga perosāk yang WAJIB ada disetiap kediaman rumah, lipas juga merupakan serangga paling kuat bertahan sejak berzaman lamanya. Ia dikatakan mampu hidup selama beberapa minggu jika bahagian kepalanya di potong!

Lipas merupakan pembawa penyākit. Jika ia menghurungi makanan, ia membawa bersama kumān seperti Sālmonellā, Typhoīd & Kolerā. Ia juga menyebabkan alahan dan serangān astma.

Selain membawa penyākit, lipas guna selalu merimaskan penghuni rumah dengan kehadiran dan bau nya selain merosākkan harta benda.

Jika anda ingin menghapuskan lipas, apakah cara paling mudah, pantas, selamat dan murah untuk memerangkap seterusnya menghāpuskannyā?

Maka perkongsian ini akan kongsikan satu petua mudah untuk memerangkap seterusnya menghāpuskan lipas dirumah anda, dengan murah, muda dan pantas.

Guna 3 bahan ini sahaja untuk buat perangkap lipas yang sempoi

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN

  1. 3 senduk minyak masak terpakai
  2. 2 sudu kecik marjerin/planta
  3. 1 sudu kecil susu pekat

Tips : Kuantiti bahan-bahan boleh digandakan mengikut bekas yang hendak digunakan. kebiasaan lipas-lipas bersaiz besar. Lebih besar jumlah bahan dan bekas, lebih banyak lipas dapat diperangkap

CARA PENYEDIAAN

  1. Sediakan satu bekas plastik kosong yang tidak digunakan
  2. Tuangkan 3 senduk minyak masak terpakai, 2 sudu kecik marjerin/planta,1 sudu kecil susu pekat ke dalam bekas plastik tersebut.
  3. Kacau/gaul sehingga ketiga-tiga bahan tadi sebati menjadi satu larutan

Letakkan bekas campuran tadi di mana-mana tempat yang berpontesi untuk memerangkap lipas seperti di kabinet bahan-bahan dapur, di stor penyimpanan barang, di dalam kereta dan lain-lain.

Letakkan bekas tersebut pada waktu malam atau biarkan beberapa hari. Lihatlah hasilnya keesokkan harinya atau beberapa hari selepas itu. Anda pasti akan tersenyum

Menarik bukan.. Selamat Mencuba!

BACA:

Harga durian ‘kaw-kaw’ naik, orang ramai mula geleng kepala

Hidup bahagia bersama isteri walau hilang alat sulit akibat dihempap ‘forklift’

Pemandu bunyikan hon di kawasan ini bakal didenda RM100,000