Gencatan politik : Nampak jujur tapi penuh berselirat agenda tersendiri

Gencatan politik : Nampak jujur tapi penuh berselirat agenda tersendiri

Berlegar satu pandangan di kalangan rakyat yang menuntut supaya orang politik berhentilah daripada berpolitiking untuk tumpu kepada pengurusan covid yang meningkat dan menjejaskan kehidupan rakyat. Sebagai orang politik, saya amat menginsafi kejujuran rakyat cuba memahami situasi sukar yang kita sedang lalui.

Namun saya juga perlu membuat sikap yang realistik kepada kerajaan PN dan TSMY sebagai PM hari ini. Sikap saya masih tetap berhati-hati kepada pandangan gencatan politik kerana pada penghujung pandangan ini ada rumusan akhir yang saya fikir perlu dikritik secara objektif. Rumusan pandangan ini berakhir dengan kata-kata: ‘berikanlah ruang pada kerajaan PN dan TSMY untuk kendalikan suasana sehingga selesai masalah’.

Bagi saya pandangan ini nampak jujur secara zahir dan mudah mendapat simpati secara cek kosong, tetapi apabila kita mendalami apa yang terselit di sebalik pandangan ini, saya melihat ada niat buruk yang tersirat, jika tidak didedahkan akan mengheret negara kepada keadaan lebih buruk. Hakikatnya…

a. Kerajaan TSMY sebenarnya mahu menutup kelemahan cara kerajaannya kendalikan krisis covid dan dalam proses itu mengeksploitasikan covid sebagai talian hayatnya untuk kekal berkuasa. Justeru, covid sangat mudah menjadi alasan politik beliau untuk menagih simpati kerana kelemahannya.

b. TSMY menafikan potensi membentuk sebuah kerajaan selain PN yang lebih baik dan efisien untuk mengendalikan keadaan lantas TSMY mendedahkan rakyat kepada risiko tinggi yang terpaksa ditanggung hanya kerana alasan berhenti dari berpolitik waktu ini. Niat sebenarnya adalah untuk kekal berkuasa dan menafikan kepentingan lebih besar untuk melihat siapa lebih baik untuk menjaga negara.

c. Perikatan Nasional mahu menutup episod ‘tebuk atap’ yang pada hakikatnya menjadi punca kepada segala kecelakaan politik yang berlaku hari ini. TSMY membentuk PN atas pembelotan kepada mandat asal PH sehingga menyebabkan kepercayaan sebahagian rakyat kepada entiti kerajaan terjejas teruk! TSMY sudah hilang elemen terpenting mengendalikan krisis covid pada ketika ini, iaitu kewibawaannya sebagai sebuah kerajaan yang dihormati.

Saya juga perlu menjelaskan makna Politik yang lebih objektif dalam kerangka sebuah negara dan kerajaan yang berfungsi. Apa yang saya maksudkan adalah politik yang berpandukan kepada prinsip-prinsip demokrasi yang panduannya ialah undang-undang dan perlembagaan negara. Hakikat dan makna ini kekal relevan dalam apa jua situasi termasuk semasa covid. Kita tidak boleh melakulan gencatan politik kepada prinsip yang tertegaknya politik!

Demokrasi adalah tunggak berdirinya politik negara ini. Apa yang perlu dipelihara dan diperbetulkan akan bergantung kepada sejauhmana kadar kerosakan yang berlaku kepada asas demokrasi kita. Pada hemat saya, TSMY telah lakukan kerosakan besar kepada demokrasi dalam negara kita. Paling besar ialah pembelotan terhadap keputusan proses demokrasi berpilihanraya pasca 2018. Kita perlu perbetulkan kerosakan ini melalui politik kerana TSMY telah melanggar prinsip ini secara politik juga dan semasa covid 19 telah menular.

Kerana pembelotan ini, asas demokrasi runtuh dan TSMY membentuk kerajaannya atas sogokan melalui kabinet XXXL, habuan GLC kepada MP yang menyokongnya dalam majoriti yang rapuh dan tiada fokus kepada mengendalikan krisis covid. Usai ‘tebuk atap’ Mac 2020, keputusan proses demokrasi rakyat telah dicerobohi lagi menyebabkan rakyat Johor, Perak, Kedah dan Sabah turut menjadi mangsa TSMY.

Demokrasi adalah teras yang menjaminkan segala disiplin pembentukan dan perjalanan sebuah kerajaan. Pemeliharaan Demokrasi adalah juga jaminan yang mencerminkan sihatnya sesebuah entiti kerajaan atau sebaliknya. Jika Demokrasi terpelihara maka sihatlah kerajaan, dengan kata lain kewibawaan kerajaan bergantung kepada sejauhmana asas demokrasi terjamin dan terpelihara. Ini adalah proses politik demokrasi yang setiap MP telah mengambil sumpah setia untuk memelihara dan melindunginya berpandukan kepada perlembagaan negara.

Malangnya kerajaan TSMY gagal memelihara asas ini setelah kemunculannya adalah di atas kejayaannya menceroboh dan melanggar prinsip demokrasi melalui pintu belakang dan tebuk atap. Dia menjadi PM dalam proses politik yang di luar kelaziman iaitu bukan melalui pilihanraya dan lebih buruk daripada itu gagal membuktikan keabsahannya sebagai PM di Parlimen. Kegagalan ini memberi kesan kepada berbagai pertikaian terhadap semua polisinya, perlantikan resmi dan cara beliau kendalikan kerajaan.

Jangan meremehkan prinsip demokrasi dan komitmen memelihara asas-asas terpenting negara kerana kegagalan kita memeliharanya turut menjejaskan segala sistem yang terbentuk dari induk demokrasi. Kehakiman akan terjejas, agensi penguatkuasaan akan terjejas, kepercayaan pelabur akan terjejas dan perpaduan nasional turut akan terjejas teruk menyebabkan krisis covid bertambah buruk.

Relakah kita untuk rehat seketika (gencatan politik) jika TSMY dan kerajaan PN terus menerus menodai demokrasi untuk mengekalkan pembelotannya tempoh hari semasa Langkah Sheraton?

Semua pihak yang insaf jika memahami fundamental demokrasi bernegara akan bersetuju dengan saya bahawa tindakan dan langkah DSAI dan 91 MP bersamanya adalah untuk menyeru rakan-rakan MP yang lain agar menjadi tanggungjawab kita untuk kembalikan demokrasi supaya kerajaan bermandat dan berwibawa dapat dibentuk dan supaya sama-sama kita mengembalikan semula kepercayaan rakyat kepada kerajaan.

Lupakan seketika kepartian, tumpukan masa ini kepada pemeliharaan demokrasi dan menolak pembelot yang merosakkan asas-asas penting ini. Hanya kepada MP-MP yang sedia ada langkah pemulihan demokrasi dapat digerakkan buat masa ini.

Mereka yang mahu gencatan politik adalah mereka yang merelakan demokrasi dilanggar oleh TSMY dan sekaligus membiarkan kelemahan mengurus krisis covid yang berlarutan entah sampai bila.

DS Dr Mujahid Yusof Rawa
Naib Presiden AMANAH
Ahli Parlimen Parit Buntar
20 Oktober 2020.

DEMOKRASI DAN COVID 1. Berligar satu pandangan di kalangan rakyat yang menuntut supaya orang politik berhentilah…

Posted by Dr Mujahid Yusof Rawa on Monday, October 19, 2020

COMMENTS