EV pertama dijual Proton, harga RM120k

EV pertama dijual Proton, harga RM120k. Proton Edar adalah pengedar rasmi Smart #1 di ASEAN
272 PS dan 343 Nm, dikuasakan oleh bateri 66 kWj, menghasilkan jarak gerak sehingga 560 km
Harga Smart #1 masih belum dimuktamadkan

Smart #1 adalah model pertama yang ditawarkan oleh jenama Smart baharu, kini sebuah syarikat usaha sama Geely-Mercedes dengan tugas-tugas pembuatan dilakukan oleh syarikat China itu.

SUV kompak Smart #1 yang dibangunkan oleh Geely ini akan tiba di Malaysia tidak lama lagi dan ia akan dijual oleh Proton Edar. Jadi ya, boleh dikatakan Proton akan menjual Mercedes-Benz, walaupun tidak secara langsung.

Di China, Smart menawarkan tiga varian #1 (disebut Number One) iaitu – Pure+, Pro+ dan Premium. Harga di China untuk varian Smart #1 bermula daripada CNY 181,600 (~RM 119k) hingga CNY 245,000 (~RM 161k).

Model separa hatchback, separa SUV ini dibangunkan menggunakan platform Sustainable Experience Architecture (SEA) yang dibangunkan oleh Geely, turut digunakan pada model elektrifikasi lain seperti Zeekr 001 dan Geely Radar RD6.

EV pertama dijual Proton, harga RM120k

EV pertama dijual Proton, harga RM120k

Ketiga-tiga varian Smart #1 dikuasakan oleh motor elektrik yang dipasang pada gandar belakang, mampu menghasilkan 272 PS dan 343 Nm. Motor elektrik yang dipasang di belakang dikuasakan oleh pek bateri berkapasiti 66 kWj.

Walaupun output kuasa yang dikeluarkan adalah sama merentasi varian, Smart mendakwa bahawa varian Pure+ dan Pro+ menawarkan jarak 535 km. Varian Premium spesifikasi teratas menambah 25 km lagi, menjadikan jarak keseluruhan kepada 560 km.

Walaupun pek bateri adalah serupa untuk kesemua 3 varian, sebab utama mengapa varian Premium menawarkan jarak 25 km tambahan adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh teknologi motor elektriknya yang menggunakan silikon karbida (SiC) yang lebih canggih.

Tugas pengecasan Smart #1 dilakukan melalui penyambung jenis CCS Combo 2, yang menyokong pengecasan AC sehingga 22 kW dan pengecasan DC sehingga 150 kW. Ia mengambil masa 7.5 jam untuk mengecas daripada 5 peratus kepada 80 peratus, manakala pengecasan pantas mengambil masa kurang daripada 30 minit untuk keadaan pengecasan yang serupa.

Di bahagian dalam, terdapat beberapa komponen yang memberi petunjuk rekaan Mercedes-Benz GLE dalam reka bentuk Smart #1. Antaranya paparan infotainmen 12.8-inci terletak di atas lubang pendingin hawa yang tirus. Selain itu, kelompok meter instrumen Smart #1 ialah unit 9.2-inci yang kecil sedikit.

Sama seperti model moden lain yang dibangunkan Geely, Smart #1 menampilkan kemas kini melalui udara (OTA), serta hotspot WiFi dan arahan suara. Arahan suara berfungsi dengan sistem infotainmen, navigasi, telefoni, serta kawalan iklim.

Bagaimana dengan Malaysia?

Lama sebelum Smart #1 mula dijual di China, Proton telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Smart yang akan menyaksikan Smart bekerjasama dengan Proton Edar untuk mengedarkan rangkaian model elektrik Smart di Malaysia dan Thailand.

BACA:

Beranak ramai tapi susahkan orang, B40 digesa buat ‘family planning’

Kenalan rapat Noh Salleh akhirnya buka mulut dedah punca penceraian dengan Mizz Nina

Tahukah anda di Putrajaya ada airport, tapi apa sudah jadi?