Dr Rais Hussin keluar Bersatu

Dr Rais Hussin keluar Bersatu. Bekas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu. Dr. Rais Hussin telah mengumumkan keluar daripada parti yang diasaskannya bersama pada 2015.

Rais berkata, beliau menyerahkan surat peletakan ahli Bersatu kerana sudah tidak aktif dalam parti sejak 2020 berikutan prosedur jantung, dan fokusnya untuk membangunkan badan pemikir EMIR Research.

“Walaupun saya bukan ahli Bersatu, saya akan terus giat meneruskan perjuangan untuk Malaysia yang lebih baik berdasarkan lima prinsip teras: reformasi, keadilan, keterangkuman, progresif, dan wasatiyyah (pendekatan seimbang secara adil).

“Inilah yang mendorong saya untuk bersama-sama mengasaskan Bersatu ketika itu walaupun tugas-tugas besar di hadapan,” ,” katanya dalam satu kenyataan.

Rais, yang merupakan bekas pengerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kini adalah presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research, sebuah badan pemikir yang memberi tumpuan kepada cadangan dasar strategik.

Dr Rais Hussin keluar Bersatu

Beliau berkata, ketika aktif dalam Bersatu, beliau sentiasa ‘mengatakan kebenaran yang kejam kepada kuasa yang ada’ sambil menambah bahawa ini datang atas kos peribadinya.

“Walaupun begitu, saya menghargai pelbagai tanggungjawab yang diberikan (kepada saya) dalam parti dan kemudian dalam gabungan Pakatan Harapan.

“Ia merupakan satu perjalanan yang penuh pendidikan dan pengalaman dari 2015, dan saya telah belajar banyak daripada pelayaran politik ini yang pasti akan membantu membimbing dan membentuk saya bergerak ke hadapan,” katanya.

BACA:

Lelaki ini ‘test’ tilam sampai tidur berdengkur, bila dia terjaga benda ini pula terjadi…

Penyanyi ini cerai isteri lepas 10 tahun kahwin, ramai terkejut sebabnya…

Terkini aplikasi Whatsapp tidak benarkan ‘screenshot’ gambar ‘view once’…