Dakwaan LGBT: Anwar saman pemimpin Pas

Dakwaan LGBT: Anwar saman pemimpin Pas. Anwar Ibrahim telah mengeluarkan surat tuntutan kepada Ketua PAS Perak Razman Zakaria berhubung dakwaannya pada ceramah bahawa presiden PKR itu akan mempromosikan agenda LGBT, membenarkan perkahwinan sejenis dan menyokong agenda komunis.

Dalam surat yang dihantar semalam, Anwar memberi tempoh tujuh hari kepada bekas ADUN Gunung Semanggol itu untuk menjawab dan membayarnya RM5 juta kerana merosakkan reputasinya secara serius, berserta kos perundangan.

Beliau juga mahu Razman membuat permohonan maaf tanpa syarat dalam media pilihan Anwar, dan jaminan bertulis bahawa beliau tidak akan mengulangi dakwaan itu dalam apa jua bentuk, jika gagal prosiding undang-undang akan bermula terhadapnya.

“Tuntutan ini adalah prima facie palsu, aneh dan tidak masuk akal. Ini dikira secara berniat jahat memburukkan reputasinya di tengah-tengah kempen pilihan raya umum”, kata surat yang dihantar peguamnya SN Nair.

Dalam surat yang dilihat FMT, Nair berkata Razman juga mendakwa jika orang Melayu mengundi Pakatan Harapan bermakna mereka menyerahkan kerajaan kepada DAP.

Dakwaan LGBT: Anwar saman pemimpin Pas

Beliau berkata dakwaan yang dibuat oleh Razman dan disiarkan di akaun Facebooknya dan diterbitkan oleh Malaysiakini bermaksud atau tersirat bahawa antara lain, Anwar telah menyalahgunakan kuasa sebagai ahli parlimen, menipu, pengkhianat, munafik dan bukan Islam yang baik.

Anwar berkata ini telah menyebabkan reputasinya rosak teruk kerana catatan Facebook Razman telah menarik lebih 43,500 tontonan, 1,000 komen, 3,100 reaksi dan 256 perkongsian pada masa surat tuntutan itu dihantar.

FMT telah menghubungi Razman untuk mendapatkan komen.

Minggu lalu, Anwar menghantar surat tuntutan yang sama kepada bekas ahli PKR Faizal Effendi Hasim kerana didakwa membuat dakwaan palsu, fitnah dan fitnah terhadapnya melalui akaun TikToknya @mr_ari11.

BACA:

‘Dah lah jadi punca kemalangan, serang pula orang awam’

Neelofa pesan jangan suka-suka cium anak orang lain

‘Saya mohon maaf kepada DAP’ – Jamal