Berenang ribuan batu setiap tahun, individu ini yang mahu ditemui peguin

Berenang ribuan batu setiap tahun, individu ini yang mahu ditemui peguin. Seekor penguin ditemui dalam keadaan nyawa-nyawa ikan oleh seorang lelaki pada tahun 2011. Lelaki yang dikenali sebagai Joao Pereira de Souza, berusia 70an itu menemui penguin Magellanic Amerika Selatan berkenaan dalam keadaan diselaputi minyak dan hampir mati di atas batu di pantai berhampiran Rio de Janeiro, Brazil.

Joao Pereira de Souza merupakan bekas penyusun bata dan nelayan separuh masa dan tinggal di sebuah pulau di luar ibu kota ini.

Selepas menemui penguin tersebut, Joao yang kasihan melihatnya pun mengambil keputusan untuk menjaga dan merawat penguin berkenaan hingga sembuh. Namun selepas beberapa minggu menjaganya hingga sembuh, Joao pun cuba melepaskannya kembali ke habitat namun penguin berkenaan tdak mahu meninggalkannya.

Akhirnya, penguin itu yang diberi nama Dindim pun tinggal bersamanya selama 11 bulan sebelum kembali semula ke laut.

Namun kemudian, sesuatu yang menakjubkan berlaku apabila penguin tersebut kembali semula menemui Joao di rumahnya. dan dikatakan setiap tahun dia akan berenang sejauh beribu-ribu batu demi bertemu dengan penyelamatnya.

Berenang ribuan batu setiap tahun, individu ini yang mahu ditemui peguin

Dindim akan tinggal bersamanya sebelum pulang semula ke perairan Argentina dan Chile semasa tiba musim mengawan.

Dalam temubual bersama Global TV, Joao berkata:

“Saya sayangkannya seperti anak sendiri dan saya percaya dia juga sayangkan saya”

“Tiada seorang pun yang boleh menyentuh Dindim, dia mematuknya jika ada orang lain yang mahu berbuat demikian. Dia akan baring di atas paha saya, membenarkan saya memandikannya, membenarkan saya memberinya makan sardin dan hanya saya yang boleh mengangkatnya.”

BACA:

“Ye memang aku”, Sajat mengaku video tular lelaki menari zapin

Demi sesuap nasi, pemandu teksi terpaksa angkut tangki oksigen

Guna ‘Ferrari’ sebagai gerai jual buah, penduduk kampung kagum