Bekas juara remaja dunia umum ‘gantung’ raket ini alasannya

Bekas juara remaja dunia umum ‘gantung’ raket ini alasannya

Bekas juara remaja dunia umum ‘gantung’ raket.BEKAS juara remaja dunia, Goh Jin Wei hari ini mengejutkan dunia badminton,apabila mengumumkan persaraannya daripada sukan itu pada usia 21 tahun.

Pemain berasal dari Pulau Pinang mengumumkan persaraan pada usia muda itu menerusi satu video yang dimuat naik di YouTubenya, hanya dua hari selepas tidak tersenarai dalam skuad Piala Sudirman.

Jin Wei menyatakan antara sebab keputusannya itu kerana tempoh pemulihan yang panjang selepas menjalani pembedahan akibat sakit dalam perut pada 2019.

“Saya telah bersama pasukan kebangsaan untuk tujuh tahun, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua di Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk peluang dan juga kepada semua rakan dan peminat.

“Saya harap semua kekecewaan dan impian saya, akan dapat diteruskan oleh rakan-rakan seperjuangan, Lee Zii Jia dan Lai Pei Jing,” katanya.

Bekas

Pada Sabtu, BAM tidak menyenaraikan Jin Wei dalam skuad Piala Sudirman disebabkan ‘tidak bersedia dari segi fizikal’ untuk kejohanan berpasukan campuran itu, tetapi menyenaraikannya untuk Piala Uber.

BACA: Berlakon macam Kaya, Lelaki Didakwa Tipu 6 Janda terbongkar

Piala Sudirman dijadualkan berlangsung di Vantaa, Finland dari 26 Sept hingga 3 Oktober manakala akhir Piala Thomas dan Piala Uber di Aarhus Denmark dari 9 hingga 17 Oktober.

Menjuarai Piala Dunia Remaja dua kali pada edisi Lima 2015 (Peru) dan Markham 2018 (Kanada), Jin Wei juga memenangi gelaran di Sukan Olimpik Remaja Buenos Aires 2018 dan Sukan SEA Kuala Lumpur.

 

BACA: Tular video Pengawal Keselamatan Kena Rompak dengan Monyet

Dilihat sebagai juara perseorangan wanita yang akan datang, Jin Wei berada dalam kelompok 25 pemain terbaik dunia, dengan menduduki tempat ke-24 pada Ogos 2018, namun kini menduduki tempat ke-103 dunia selepas berehat panjang selepas pembedahan.

Jin Wei seperti kembali kepada prestasinya apabila layak ke perlawanan akhir di Antarabangsa Sepanyol pada Jun sebelum tewas kepada rakan senegara S. Kisona, namun pengumumannya hari ini memusnahkan harapan peminatnya.

Bertita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/161156/BERITA/Sukan/Jin-Wei-gantung-raket

COMMENTS