‘Awak ni terdesak duit sangat!’, cikgu tuisyen ini diherdik ibu pelajar sekali ini yang terjadi

‘Awak ni terdesak duit sangat!’, cikgu tuisyen ini diherdik ibu pelajar sekali ini yang terjadi. Kanak-kanak sering diajar untuk menghormati orang yang lebih tua, terutamanya pendidik mereka apabila mereka pergi ke sekolah atau menghadiri kelas tuisyen tambahan.

Namun, adakah perkara yang sama boleh dikatakan tentang ibu bapa yang mengkhabarkan perkara ini kepada anak-anak mereka?

Perbualan antara seorang tutor dan ibu bapa di Singapura bertukar daripada sivil kepada permusuhan dalam tempoh beberapa minit apabila perselisihan mengenai bayaran untuk kelas guru tuisyen itu berpecah-belah.

Seorang tutor tanpa nama, yang menggunakan nama Mary, berkongsi beberapa tangkapan skrin dengan penerbitan media Singapura, Stomp , tentang seorang ibu yang anaknya dia ajar dalam bentuk kelas tuisyen tambahan.

Dalam perbualan dengan Stomp, Mary memutuskan untuk menceritakan kisahnya sebagai cara memberi amaran kepada bakal tutor lain tentang ibu bapa mimpi ngeri ini. “Saya ingin memberi amaran kepada tutor persendirian lain tentang kelakuannya yang tidak munasabah dan tidak masuk akal ,” dia mula. “Berhutang wang, tetapi tidak mahu membayar wang.”

‘Awak ni terdesak duit sangat!’, cikgu tuisyen ini diherdik ibu pelajar sekali ini yang terjadi

Perbualan bermula dengan Mary menghantar senarai, memetakan bayaran lengkap untuk kelas tuisyen pada bulan September.

Selepas tiga jam tiada jawapan daripada ibu, tutor memutuskan untuk menghantar mesej seterusnya sekiranya dia terlepas permintaan awal.

“Disebabkan jadual sibuk anda, anda mungkin terlepas pandang mesej ini. Saya akan menghargai pengakuan jika anda menerima ini. Terima kasih,” tulis Mary.

Imej daripada Stomp

Empat minit kemudian, ibunya membalas kepada Mary — dan katakan sahaja keadaan berubah UTAMA

“Saya masih bekerja,” dia mula. Jika saya mempunyai masa untuk mengakui mesej anda, maka saya akan mempunyai [PayNow] sekarang,” katanya merujuk kepada aplikasi pemindahan tunai, PayNow.

Hampir serta-merta, ibu itu kemudian memaklumkan Mary bahawa dia telah membayar jumlah tertunggak yang dihantarnya. Menambahkan nada pasif-agresif pada perbualan, ibu mengakhirinya secara sinis dengan, ” Memandangkan ia sangat mendesak [untuk anda]. ”

Imej daripada Stomp

Pada ketika itu, Mary sudah cukup dan bertindak balas kepada ibu dengan sewajarnya .

“Kalau saya boleh baca fikiran awak, saya takkan tanya awak. Macam mana saya nak tahu awak masih bekerja kalau awak tak beritahu saya? ” katanya. “Kebanyakan ibu bapa pelajar [saya] selama ini akan mengakuinya. Jadi saya fikir anda terlepas pandang .”

Berhasrat untuk meredakan bisul, Mary cuba bersikap diplomatik mengenai perkara mendesak yang dirujuk oleh ibu. “Bukan perkara terdesak. Cuma ihsan untuk mengakui supaya pengirim tahu, kan? ”

Tetapi dengan itu, ibu segera meminta untuk memberhentikan kelas tuisyen mulai minggu-minggu berikutnya dan seterusnya .

Bersetuju untuk menghentikan kelas, Mary cuba menamatkan perbualan dengan ibu di sana dan kemudian, sehingga dia kembali dengan hayunan lain

Menghadapi hasrat Mary untuk ‘membaca fikiran ibu’, ibu itu kemudiannya terus menyelar Mary.

” Saya tidak perlu memberitahu anda bahawa saya bekerja, kerana anda sangat terdesak untuk wang ,” tulisnya.

Terkejut dengan jawapannya, Mary memberitahu ibunya bagaimana dia tidak pernah bertemu ibu bapa yang kurang ajar dan sekonfrontasi seperti dia. Ibu meneruskan untuk kembali berkhidmat kepada Mary atas alasan yang sama. ” Seolah-olah awak sangat hebat .” Perbualan berkesan berakhir di sana.

Imej daripada Stomp

BACA:

Terkini aplikasi Whatsapp tidak benarkan ‘screenshot’ gambar ‘view once’…

Perjumpaan dengan MetMalaysia, Agong tidak bincang PRU15 rupanya hanya minta pandangan…

Lesti Kejora biasa dikasari Rizky Billar, ini yang dihadapi tiap-tiap hari…