Anak demam panas letak tuala basah, salah tu !!! Doktor ini jelaskan mengapa…

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Tags” ] Anak bukan sahaja merupakan anugerah terindah buat setiap insan yang bergelar ibu dan bapa malah anak juga merupakan amanah yang perlu kita jaga sebaik mungkin. Anak, bukan, sahaja, merupakan, anugerah, terindah, buat, setiap, insan, yang, bergelar, ibu, dan, bapa, malah, anak, juga, merupakan, amanah, yang, perlu, kita, jaga, sebaik, mungkin, nama anak lelaki, nama anak perempuan, anak sungai derhaka, anak nora ariffin, cara membuat anak, cara buat anak, zikir tidurkan anak, anak azhar sulaiman, anak ikan twitter, anak sultan brunei, [/bg_collapse]

Anak bukan sahaja merupakan anugerah terindah buat setiap insan yang bergelar ibu dan bapa malah anak juga merupakan amanah yang perlu kita jaga sebaik mungkin.

Anak terjatuh sedikit pun para ibu sudah risau apatah lagi bila terkena demam panas. Sudah pasti kita akan melakukan apa yang termampu untuk melihat anak kembali aktif dan ceria bukan?

Anak bukan sahaja merupakan anugerah terindah buat setiap insan yang bergelar ibu dan bapa malah anak juga merupakan amanah yang perlu kita jaga sebaik mungkin. Anak, bukan, sahaja, merupakan, anugerah, terindah, buat, setiap, insan, yang, bergelar, ibu, dan, bapa, malah, anak, juga, merupakan, amanah, yang, perlu, kita, jaga, sebaik, mungkin, nama anak lelaki, nama anak perempuan, anak sungai derhaka, anak nora ariffin, cara membuat anak, cara buat anak, zikir tidurkan anak, anak azhar sulaiman, anak ikan twitter, anak sultan brunei,

Namun tanpa kita sedar, kita ada membuat silap sewaktu menjaga anak yang sedang demam yang akan membuatkan suhu badan anak semakin meningkat.

Baru-baru ini tular sebuah video dimana seorang doktor mendedahkan kesilapan yang sering dilakukan para penjaga dan apa yang sepatutnya dilakukan jika anak demam.

Menerusi perkongsian, sebuah video yang dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok iaitu @klinikttdi_sgbesi, dia berpesan kepada orang ramai agar tidak meletakkan kain ke atas kepala anak seperti yang sering kita lihat kerana ianya akan memerangkap haba dan boleh mengakibatkan sawan.

Apa yang perlu dilakukan jika anak demam adalah basahkan kepala dengan air setiap 5 minit dan jangan bagi tangan serta kaki terkena air bagi mengelakkan daripada menggigil.

Bukan itu sahaja, malah dia juga mengatakan bahawa waktu yang sesuai untuk mandi adalah selepas sudah basahkan kepala dan setelah 2 jam konsum ubat serta suhu badan dah kurang.

Ketika artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih 560.7K tontonan 24.7K tanda suka, 571 komen dan 10.1K perkongsian di appliasi TikTok.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen baru tahu tentang perkara tersebut kerana ramai di antara mereka yang masih menggunakan tuala untuk diletakkan di atas dahi anak.

Dalam masa yang sama, ada juga para netizen yang menyediakan spray untuk lebih memudahkan mereka membasahkan kepala anak dan air itu dicampurkan sedikit dengan air asam jawa.

Berikut merupakan komen warga maya:

Berita Lain:

Pelajar tak makan KFC waktu jamuan, jawapannya buat ramai menitis air mata

Dapat tawaran dengan bayaran hanya RM50 sehari, ini jawapan Salih Yaakob

Toyota jadi Rolls Royce, ramai tak percaya