8 katak paling beracun di dunia

Katak yang paling mematikan dan beracun di dunia kebanyakannya berasal dari hutan hujan Amerika Tengah dan Amerika Selatan iaitu hutan amazon. Katak beracun sering digunakan oleh puak pribumi amazon untuk memburu dengan menyalutkan racun katak itu pada hujung anak panah mereka. Mari kita kenali 7 jenis katak beracun yang ada di dunia.

8. Asian Frog.

Katak ini mempunyai nama Latin Dutta perinus melanos tictus. Di sesetengah kawasan, katak maut disebut sebagai bangkong kolong. Katak Sunda dan katak Jawa. Ia boleh didapati di Asia Selatan dan Tenggara termasuk Pakistan, Nepal, Bangladesh dan India termasuk Kepulauan Andaman dan Nicobar, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam, Kemboja, selatan China, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, Singapura, dan Indonesia. Maklumat terkini menyatakan bahawa katak beracun ini berukuran kira-kira 20 sentimeter telah menyerang pulau Madagascar dan mengganggu ekosistem dan populasi haiwan lain seperti ular, helang dan kandau.

7. Golden Poison Frog.

Katak ini mempunyai nama saintifik iaitu Pailobates terri bilis . Katak beracun yang mematikan ini berasal dari Colombia dan tinggal di kawasan hutan hujan tropika dengan taburan hujan yang sangat tinggi. Katak beracun ini hidup berkelompok. Warnanya yang terang kelihatan sangat menarik walaupun di belakangnya ada racun yang sangat berbahaya boleh mengakibatkan kematian. Pailobates terri bilis ialah spesies katak terancam. Walaupun secara amnya ia berwarna kuning keemasan, beberapa sub spesies katak emas berbeza-beza dalam warna iaitu dari warna hijau hingga oren.

8 katak paling beracun di dunia
6. Panamanian Golden Frog.

Katak panama emas mempunyai nama Latin Atelopus zateki. Katak beracun ini adalah spesies endemik Panama dan mendiami di sepanjang lereng hutan pergunungan Coldilleran. IUCN menyenaraikan katak panama emas dalam keadaan terancam dan merupakan spesis yang kritikal. Walaupun pada hakikatnya ia telah dianggap pupus di alam liar sejak 2007. Katak berbahaya ini berwarna kuning keemasan dengan bintik hitam di seluruh badannya. Saiz katak ini berukuran antara 3.5 dan 4.8 sentimeter untuk jantan dan betina berukuran antara 4.5 dan 6.3 sentimeter. Katak emas Panama hidup dalam dua jenis habitat iaitu di sungai hutan hujan dan aliran hutan kering.

5. Splash Back Poison Frog.

Nama saintifik untuk katak ini ialah katak Oop hagagranu lifera. katak beracun ini adalah daripada keluarga Dendroba tidae. Habitatnya adalah di hutan Costa Rica dan Panama. Dalam bentuk hutan hujan tropika tanah rendah. Saiz badannya agak kecil iaitu berukuran kira-kira 2 MM. Di kulit katak ini terdapat butiran halus dengan warna jingga terang yang tersendiri pada bahagian kepala, badan dan lengan atas. Manakala bahagian bawah termasuk kaki dan lengan bawah berwarna hijau kebiruan. Racun dari badannya digunakan untuk mempertahankan diri daripada pemangsa. Warna kulit mereka yang cerah berguna sebagai amaran kepada pemangsa bahawa badan mereka mengandungi toksin yang sangat berbahaya kepada mangsanya.
8 katak paling beracun di dunia

4. Corro Boree Frog.

Katak Corro boree terdiri daripada dua spesies iaitu Pseudo perin corro boree dan Pseudo perin peng illeyi. Katak ini berkebolehan menghasilkan racunnya sendiri dan tidak datang dari sumber makanan tertentu seperti katak berbisa lain di dunia. Kedua-dua katak berasal dari Southern Tablelands di Australia. Amfibia beracun ini mampu menghasilkan alkaloid sebagai toksin pertahanan diri dan melindungi kulit daripada mikrob. Jika racun katak ini masuk ke dalam badan pemangsa, ia akan menjadi sangat mematikan. Saiz katak beracun ini berukuran 2.5 hingga 3 CM.

3. Black Leg Dart Frog.

Pailobates bicolor ialah katak beracun yang berasal dari Colombia barat iaitu di sepanjang sungai San Juan. Katak ini menduduki kedudukan kedua paling beracun di dunia. Seperti katak maut atau beracun yang lain, badan amfibia ini juga berwarna cerah iaitu kuning atau oren. Habitatnya adalah di hutan tanah pamah dengan kelembapan yang tinggi. Racunnya boleh menyebabkan kematian pada manusia. Ia hanya memerlukan 150 mikrogram racun untuk membunuh manusia dewasa. Biasanya racun katak ini digunakan untuk memburu dengan menyapukan cecair yang keluar dari kulitnya ke hujung anak panah atau lembing. Sifat racun katak ini ialah melumpuhkan sistem pernafasan dan otot-otot pergerakan.

2. Blue Poison Dart Frog.

Katak biru yang mematikan ini juga dipanggil Katak Anak Panah Racun Biru. Nama saintifiknya ialah D tinc torius azureus yang berasal dari Suri name. orang tempatan memanggil katak beracun ini dikenali sebagai okopipi. Badan katak beracun ini bersaiz sederhana iaitu 3 hingga 4.5 cm dan berat 8 gram. Kulitnya berwarna biru cerah dan cenderung menjadi gelap pada bahagian kaki. Kulit cerah menandakan tubuhnya mengandungi racun yang sangat berbahaya. Racun katak ini keluar dari kelenjar alkaloid dan mampu melumpuhkan serta membunuh pemangsa. Tompok-tompok pada kulit mempunyai corak yang berbeza pada setiap individu dan berguna untuk pengecaman.

1. Yellow Banded Poison Dart Frog.

Dendrobates leucomelas ialah nama saintifik bagi katak maut atau beracun ini. Amfibia beracun ini dapat ditemui di utara Amerika Selatan. terutamanya di Venezuela dan juga ditemui di Guyana, Brazil dan timur Colombia. Habitatnya adalah di hutan hujan tropika lembap berhampiran dengan sumber air tawar. Katak ini mengeluarkan racun dari kulit mereka. Racun itu diperolehi daripada jenis arthropod yang menjadi mangsa. Racunnya adalah neurotoksin yang sangat kuat dan mengganggu impuls saraf yang menyebabkan kegagalan jantung.

BACA JUGA:

8 Barang murah tetapi sebenarnya sangat mahal

9 haiwan yang mempunyai nyawa paling singkat di dunia

8 tempat paling panas di dunia