7 teknologi baru yang canggih

Teknologi akan terus diperbaharui dengan sangat cepat. Teknologi atau bahasa programming yang muncul hari ini mungkin akan usang di kemudian hari. Semakin banyak perbelanjaan yang dilaburkan dalam penelitian dan pengembangan teknologi baru. mari kita kenali 7 teknologi baru yang canggih.

7. Teknologi Artificial Intelligence.

Teknologi baru yang pertama adalah artificial intelligence atau A. I. Teknologi ini merupakan teknologi yang digunakan untuk melengkapi sistem komputer. Kemampuannya membuat keputusan seperti manusia. Tujuannya adalah untuk meniru kecerdasan manusia untuk melakukan tugas-tugas kompleks seperti pengenalan pola. Pengenalan ucapan dan ramalan cuaca serta diagnosis kesihatan. A.I. digunakan dalam aplikasi seperti navigasi seperti grab, ‘asisstant‘ suara seperti Siri, streaming video seperti Netflix, perangkat IOT, dan di Google dan Bing.

7 teknologi baru yang canggih
6. Internet of Thing.

IOT atau Internet of Things ialah teknologi baharu dalam bentuk rangkaian peranti yang disambungkan antara satu sama lain. Peranti mereka boleh berinteraksi dan berkongsi data antara satu sama lain. Peranti ini mungkin disambungkan melalui WiFi dan mereka berkongsi data tentang persekitaran mereka dan cara ia digunakan. Peranti ini mempunyai cip komputer yang memudahkan pertukaran ini. IOT bukan sahaja membenarkan sambungan antara peranti yang berbeza tetapi juga akses jauh mereka.5.

5. Block Chain.

Blockchain ialah teknologi baharu berdasarkan untuk memperkasakan mata wang elektronik seperti Crypto currencies. Blockchain ialah lejar elektronik yang boleh dikongsi di kalangan pengguna yang berbeza. Ia membantu dalam mencipta rekod transaksi yang tidak boleh diubah. Setiap rekod ini dicap masa dan dipautkan dengan rekod sebelumnya. Blockchain dikemas kini selepas pelbagai pihak yang menyumbang. Setelah data baharu dimasukkan ke dalam blok. ia tidak boleh dipadamkan. Ini menjadikan teknologi itu boleh disahkan dan selamat.

4. Robotic Procecs Automation.

Teknologi baharu ini ialah teknologi yang digunakan untuk meng automasikan tugas harian. Perisian digunakan untuk meng automasikan tugas berulang seperti mengendalikan dan membalas e-mel. Memproses transaksi dan mengendalikan data perniagaan. Teknologi ini digunakan untuk meng automasikan tugas daripada pekerja peringkat bawahan kepada pegawai yang lebih tinggi. RPA boleh mengautomasikan lebih daripada 40% tugas harian.

7 teknologi baru yang canggih

3. Virtual Reality.

VR ialah teknologi baharu yang membolehkan anda melibatkan diri dalam persekitaran yang kelihatan sangat realistik. Ia adalah penggunaan teknologi komputer untuk mewujudkan persekitaran simulasi. Ia sangat popular digunakan untuk bermain permainan komputer. Deria seperti sentuhan, pendengaran, bau dan penglihatan di simulasikan dalam persekitaran ini. Dengan menggunakan peralatan VR seperti set kepala. anda boleh berjalan-jalan dan bermain permainan dalam dunia 3D.

2. Aplikasi Pintar.

Aplikasi pintar ialah aplikasi perisian yang memanfaatkan komponen A. I. Mereka membantu dalam membuat keputusan berdasarkan data masa nyata atau data sejarah. Contoh aplikasi Pintar ialah pembantu suara seperti Siri. Google Assistant dan Alexa. Memandangkan syarikat seperti Google, Apple dan Oracle terus melabur dalam aplikasi ini. Ia pasti akan mewujudkan banyak pekerjaan pada masa hadapan.

1. Data Sains.

Data sains ialah teknologi yang membantu memahami data yang kompleks. Anda tahu bahawa data dihasilkan dalam kuantiti yang banyak setiap hari oleh syarikat. Ini termasuk data perniagaan, data jualan, maklumat profil pelanggan, data pelayan dan angka kewangan. Kebanyakan data ini adalah dalam bentuk set data tidak berstruktur yang besar. Peranan saintis data adalah untuk menukar set data tidak berstruktur kepada set data berstruktur. Kemudian set data ini boleh dianalisis untuk mengenal pasti corak dan trend.

BACA JUGA :

8 haiwan paling besar di dunia

8 tempat paling panas di dunia

9 haiwan yang mempunyai nyawa paling singkat di dunia