5 kereta elektrik paling mahal di dunia

Sesetengah orang meramalkan bahawa kereta elektrik bakal menjadi satu kebiasaan pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, pada masa kini harganya boleh dikatakan agak mahal kerana teknologi pencipta kereta elektrik masih diperingkat awal. Mungkin pada masa hadapan kita akan menyaksikan kos menghasilkan kereta elektrik menjadi lebih murah. Seterusnya membolehkan kereta elektrik dibeli oleh orang ramai.

5. Drako GTE.

Drako GTE telah dibuat oleh Dean Drako. Ahli perniagaan Silicon Valley dan Ketua Pegawai Eksekutif Barracuda Networks. Drako bekerjasama dengan Shiv Sikand untuk membangunkan kereta super elektriknya. Mereka telah mengusahakan Drako GTE pada tempoh yang sangat lama dan apabila mereka melancarkan kereta itu. Mereka mendakwa kereta ini mempunyai spesifikasi yang sesuai untuk perlumbaan walaupun terus keluar dari kilang. Kenderaan berkuasa ini menawarkan 1200 kuasa kuda dan keupayaan pengecasan pantas. Kenderaan itu mempunyai kelajuan tertinggi lebih daripada 322 kilometer per jam dan mempunyai gabungan tork roda 8800 NM. Drako merancang untuk membuat hanya 25 contoh kereta elektrik berkuasa ini dan setiap kereta super ini bakal dijual dengan harga 1.25 juta.

5 kereta elektrik paling mahal di dunia
4. Nio EP9.

Nio pada asalnya hanya membuat enam contoh kereta elektrik EP9 tetapi permintaan popular menyebabkan syarikat itu membuat 10 buah lagi. Kenderaan ini pada asalnya berharga hampir satu setengah juta dolar. Tetapi harga itu mungkin akan naik lebih tinggi dari semasa ke semasa kerana kereta ini sangat jarang dittemui. EP9 asal Nio telah dijual kepada pelabur awal. Syarikat itu mengumumkan pengeluaran keduanya pada pameran kereta Shanghai 2017. Tetapi tidak jelas siapa yang dibenarkan membelinya. Super kar elektrik ini mampu mencecah 97 kilometer per jam dalam masa kurang daripada tiga saat dan menawarkan lebih daripada 1300 kuasa kuda. Apabila bercakap mengenai saingan langsung satu-satunya persaingan sebenar untuk EP9 ialah Rimac Concept One dan Artega Scalo Superel letra yang kedua-duanya juga berharga lebih satu juta dolar.

3. Hispano Suiza Carmen Bologne.

Berada di tempat ketiga adalah hyper car yang dibuat oleh Hispano Suiza. Kenderaan ini adalah yang pertama Suiza untuk pelanggan di Amerika Syarikat dan reka bentuk dibuat mengikut pesanan sepenuhnya. Seorang pembeli meminta pintu jenis gull wing dan sistem elektronik penuh dan lebih daripada 1000 kuasa kuda. Pembeli ini juga meminta cat ungu khas yang sepadan dengan warna bunga kegemarannya. Secara keseluruhan, kereta yang hanya wujud sebuah ini bernilai hampir 2 juta dollar. Hispano Suiza hanya akan membuat 24 buah kenderaan khas seperti ini dan setiap satu akan direka bentuk mengikut citarasa pembeli.

5 kereta elektrik paling mahal di dunia

2. Lotus Evija.

Di nombor dua ialah kereta Lotus terpantas pernah dibuat Lotus Evija. Kereta ini mempunyai hampir 2000 kuasa kuda dan mencapai kelajuan tertinggi lebih daripada 322 kilometer per jam dan melepasi 97 kilometer per jam dalam masa kurang daripada tiga saat. Kenderaan yang sangat berkuasa ini bernilai lebih daripada 2 juta dolar dan laporan mengatakan hanya 130 kereta sangat menakjubkan ini akan dihasilkan. Kereta ini mempunyai empat motor elektrik yang sangat berkuasa. Rahsia kehebatan kenderaan ini ialah rangkaian kuasa elektrik Evija yang dikuasakan oleh empat motor elektrik yang menjana tork 1254.

1. Rimac Nevera.

Kereta ini bukan sekadar paling mahal di dunia tetapi juga sangat berkuasa. Dengan empat motor elektrik, kenderaan ini mampu memecut ke 97 kilometer per jam dalam masa kurang daripada 2 saat dan mencapai 415 kilometer per jam dengan mudah. Koleksi empat motor kereta ini menjana hampir 2000 kuasa kuda. Elemen pembinaan karbon mendorong prestasi ke tahap yang menakjubkan. Seperti kereta mahal lain, Rimac Nevera 2022 ialah model edisi terhad. Hanya 150 unit akan dibina dan setiap satu berharga hampir 2.5 juta dolar. Kereta ini sangat berkuasa dan ramai pengulas kereta agak kagum. Satu ulasan menyebut prestasi kereta ini sangat menakjubkan dan menggambarkan kenderaan ini sebagai sangat berkuasa.

BACA JUGA:

10 Maksud logo terkenal di dunia yang ramai tak tahu

8 Barang murah tetapi sebenarnya sangat mahal

9 haiwan yang mempunyai nyawa paling singkat di dunia