10 Sebab lelɑki bujang lebih suka pilih janda sebagai pasangan hidup

10 Sebab lelɑki bujang lebih suka pilih janda sebagai pasangan hidup

10 Sebab lelɑki bujang lebih suka pilih janda sebagai pasangan hidup.Status janda sebenarnya ada aura tersendiri. Kini ramai lelaki memilih wanita bujang, ibu tunggal atau janda untuk dijadikan teman seumur hidup.

Sebenarnya banyak ura-ura di internet mengatakan lelaki lebih suka memilih janda walaupun ramai wanita-wanita muda dan cantik.

Boleh dilihat dengan mata kita sendiri, dengan perubahan zaman. Ramai budak perempuan sekarang, walaupun masih sekolah menengah, dah pandai bersolek dan berdandan.

Ramai daripada mereka, nampak lebih matang daripada usia sebenar. Jadi mengapa janda juga yang menjadi pilihan golongan lelaki, tidak kira status sebagai teruna mahhupun duda?

Jom, cuba semak di bawah ini.

Pandai mengusik
Kebanyakkan janda ada pengalaman dalam rumahtangga, tak perlu nak ajar tips menjaga hati dan keperluan suami.

Kalau dapat jenis perempuan yang suka mengusik, hari-hari dia bahagiakan hati suami!

Sudah bersedia
Dalam apa-apa sahaja mereka bersedia untuk fokus kepada dunia rumah tangga. Contoh mudah, hal ehwal anak-anak. Mereka lebih bahagia apabila lelaki bahagia dengan anak-anak. Asalkan pihak lelaki rajin membantu dan tidak berkira dalam soal nafkah keluarga.

 

Bertolak ansur
Apa-apa pun masalah boleh ansuran dengan suami. Mungkin pengalaman lalu mengajar mereka untuk lebih matang dan bertimbang rasa dengan suami dalam pelbagai perkara.

Mudah mesra dengan masyarakat
Insyaallah janda lebih mesra dan mesra dengan sesiapa sahaja. Mereka akan menjadi lebih mesra dan tidak suka orang memandang rendah mereka kerana ‘kisah lampau’ mereka.

Tiada istilah sombong dengan keluarga atau kawan-kawan keluarga suami. Otomatik dia sudah pandai membawa diri.

Pernah dengar perumpamaan orang yang jenis ‘mulut manis’? Ya, janda sentiasa pandai menjaga hati. Tak payah tambah gula, golongan lelaki pasti cair dengar mulut janda!

Pandai menjaga
Sudah berkahwin, sudah tentu janda lebih bijak menguruskan hal rumah tangga. Mereka tidak seharusnya mengulangi kesilapan dalam hubungan suami mereka seperti dahulu. Agak berbeza dengan anak dara.

Pandai mencari rezeki
Tidaklah mengatakan anak dara tidak pandai mencari wang, tetapi pengalaman janda yang pernah berdiri di atas kaki sendiri menjadi punca utama golongan janda dua kali ganda lebih pandai berbanding wanita bujang.

Tidak memilih pekerjaan, janji duit masuk ke akaun bank setiap bulan. Mereka sudah terbiasa tidak cukup tidur demi anak dan mencari rezeki tanpa seorang lelaki, jadi tidak hairanlah janda lebih ‘menang’ dalam perkara ini.

Tahu banyak perkara
Apabila menjadi janda, mereka adalah ibu dan mereka jugaa adalah bapa. Jadi, sudah tentu mereka dipaksa untuk mengetahui semua perkara.

Senang nak jawab kalau anak-anak ada soalan. Yang belum ada anak pun, sudah tentu lebih suka meneroka ilmu dan bekerja sendiri dalam segala perkara.

Pandai menjaga badan
Mereka menjaga penampilan mungkin kerana ingin kelihatan cantik walaupun sudah berstatus janda. Lebih baik menghormati badan dan kesihatan untuk mengelakkan orang memandang rendah anda.

Kurang berbelanja
Maksud belanja di sini ialah belanja kahwin. Rata-rata anak dara sekarang ini, nilai hantaran adalah RM10,000 dan ke atas. Tapi, janda tidaklah meletakkan harga yang mahal.

Mereka lebih pandai berjimat dan sasaran mereka adalah untuk bahagia dan mempunyai masa depan untuk anak-anak.

Akhir kata, pandangan setiap orang tidaklah sama, tetapi jika ada yang bersetuju dengan perkara di atas, anda perlu mengakuinya!

BACA” Dikecam pakai emas ketika umrah, Ifa Raziah selar dakwaan netizen
Pengantin baru jadikan ‘Unboxing By Husband’ trend terkini, sekali cikgu beri komen pedas

COMMENTS