10 Maksud logo terkenal di dunia yang ramai tak tahu

Kita sering kali melihat banyak logo logo yang terkenal tidak kira ianya dibuat secara fizikal atau secara digital. Tetapi adakah kita tahu maksud di setiap logo tersebut. Berikut merupakan maksud 10 logo terkenal di dunia.

10. LG

Jenama LG memang sudah terkenal di seluruh dunia. Kebanyakkan orang hanya perasan huruf L dan G sahaja tetapi orang tidak sedar bahawa logo LG ini L yang terdapat di dalam logo adalah merujuk kepada hidung dan G pula merujuk kepada rupa. Hal ini memberikan logo LG ini memberikan elemen manusia dan membuatkannya boleh menarik perhatian.

10 Maksud logo terkenal di dunia yang ramai tak tahu

9. Adidas. S

iapa yang tidak kenal dengan jenama yang terkenal ini. Tiga jalur sentiasa menjadi sebahagian daripada logo mereka. tetapi dalam reka bentuk terbaru adidas. jalur yang kelihatan berperingkat-peringkat itu untuk kelihatan seperti gunung. Gunung ini melambangkan cabaran dan rintangan yang akan dihadapi dan diatasi oleh para atlet.

10 Maksud logo terkenal di dunia yang ramai tak tahu

 

8. Nike.

Tahukah anda asal-usul dan maksud logo atau jenama sukan terkenal Nike yang dijadikan sebagai lambang diambil daripada nama Dewi Greek yang bermaksud ‘kemenangan’ yang mewakili kejayaan pada zaman kuno Greek dalam mitos Yunani.Logo itu juga dikenali sebagai swoosh yang melambangkan bunyi kelajuan, pergerakan, kuasa dan motivasi.

7. Pinterest.

Pinterest mendapat namanya daripada idea menyemat perkara yang anda suka pada sesuatu. Untuk meneruskan idea pin, huruf P mewakili pin tekan. Ini menyatukan aspek kehidupan sebenar untuk melekatkan sesuatu pada dinding anda dan juga melakukannya dalam era digital.

6. Cisco.

Cisco merupakan peneraju dunia dalam rangkaian untuk internet, dinamakan sempena lokasi ibu pejabatnya di San Francisco. Walaupun namanya tidak mempunyai makna tersembunyi, jalur biru di atas logotype bukan sahaja mewakili elektromagnet tetapi juga merupakan Jambatan Golden Gate. Warna biru di dalam logo cisco mewakili ketenangan, keyakinan, kemasyhuran, dan kemakmuran.

5. Amazon.

Amazon adalah sangat terkenal dalam membeli-belah dalam talian. Anak panah kuning dalam logo mereka bermula pada huruf A dan berakhir pada huruf Z untuk memberitahu bahawa mereka menjual segala-galanya dari A hingga Z. Anak panah di dalam logo juga mewakili senyuman. kepala anak panah adalah lesung pipit yang digayakan atau garis senyuman. Senyuman menunjukkan kegembiraan yang dirasai orang apabila mereka membeli-belah dengan Amazon.

4. Toyota.

Logo pengeluar kereta ini pastinya merangkumi lebih daripada yang dapat dilihat. toyota berkata bahawa tiga bujur bertindih pada kenderaan melambangkan penyatuan hati pelanggan mereka dan hati dengan produk toyota. ruang latar belakang mewakili kemajuan teknologi Toyota dan peluang yang tidak terhad pada masa hadapan.

3. Sony Vaio.

Sony vaio atau dikenali sebagai Visual Audio Intelligent Organizer. terkenal di seluruh dunia dengan teknologinya. tetapi tidak semua orang tahu maksud di sebalik logonya. Vaio mewakili integrasi kedua dua teknologi analog dan digital dalam produknya. Huruf VA dibuat kelihatan seperti gelombang analog, manakala IO menyerupai nombor 1 dan 0 ia mewakili isyarat digital atau kod binari.

2. Baskin Robin.

Baskin Robbins ialah rangkaian kedai khusus aiskrim terbesar di dunia, yang terkenal dengan 31 perisanya. Logo merah jambu dan biru syarikat itu menggambarkan “BR” besar yang berfungsi sebagai nombor 31. logo itu “bertujuan untuk menyampaikan keseronokan dan tenaga jenama baskin robbin serta ikonik 31. 31 disini bermaksud kepercayaan syarikat baskin robin bahawa pelanggan mereka harus berpeluang untuk meneroka rasa aiskrim baharu yang menyeronokkan setiap hari dalam sebulan.

1. Apple.

Banyak mitos yang dibuat tentang logo apple ini. salah satunya ialah tanda gigitan mewakili epal pengetahuan dari Taman Eden. Tetapi logo itu mempunyai penjelasan yang sama mudah seperti nama syarikatnya. logo itu dalam bentuk epal kerana syarikat itu dinamakan apple dan tanda gigitan hanya ada untuk memberikan skala logo jika tidak orang mungkin akan keliru dan akan menyangka ianya ceri.